Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

A fegyvergyáros vallomása után kiderülhet, ki kapta a százezer márkás kenőpénzt a német keresztényde

Vágólapra másolva!
Jelentős fordulathoz érkezhet hétfőn a nagyobbik német konzervatív uniópártban 14 hónappal ezelőtt kirobbant adománybotrány: berlini ügyészek kanadai "menedékhelyén" hallgatják ki a CDU-nak jelentős adományokat juttató Karlheinz Schreiber fegyverkereskedőt.
Vágólapra másolva!

Karlheinz Schreiber a német mellett kanadai állampolgársággal is rendelkezik, emiatt Ottawa mind ez ideig nem volt hajlandó eleget tenni a német hatóságok által benyújtott kiadatási kérelemnek. A fegyverkereskedő és lobbista ugyanakkor arra hajlandónak mutatkozott, hogy Kanadában tanúként tegyen vallomást a CDU-nak fizetett pénzek hátteréről.

Az ügyészek főként arra kíváncsiak, kinek és mikor adott át Schreiber 1994 őszén százezer márka adományt. Wolfgang Schäuble korábbi CDU-elnök és Brigitte Baumeister, az uniópárt akkori kincstárnoka egymásnak ellentmondóan nyilatkozott a Bundestag ad hoc bizottsága előtt a százezer márka átvételéről és továbbításáról. Emiatt annak a lehetősége is fölmerült, hogy Schreiber kétszer adott százezer márkát a CDU-nak - noha egy második összegnek sehol sincs nyoma.

A torontói kihallgatás előtt adott nyilatkozatában Schreiber hazugsággal vádolta Schäublét, egyúttal Baumeister verzióját támasztva alá. E szerint a százezer márkát a CDU kincstárnoka tőle vette át Kauferingben, Schreiber cégének székházában. A volt pártelnök a Bundestag-bizottság előtt viszont azt vallotta, hogy 1994 szeptemberében bonni irodájában ő maga vette át Schreibertől a százezer márkával bélelt borítékot.

Schäuble tavaly nyári állítása szerint az összeg a CDU-nak szóló, általános felajánlás volt. Ezzel szemben Schreiber egyértelműen úgy fogalmazott, hogy adományának "határozott célja" volt. Cége akkoriban azon fáradozott, hogy rábírja a kanadai kormányt egy - német technológiát használó - harckocsigyártó üzem építésére. Ennek érdekében kívánta a lobbista megnyerni a Kohl-kormány támogatását - ám a terv végül kútba esett.

(MTI)

Ajánló:

(2000.01.21.)

Korábban:

(2000.07.23.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről