18 évet kapott a Szovjetunió hőse

Vágólapra másolva!
Terrorizmus vádjával 18 évi börtönre ítélte egy taskenti bíróság az egykori szovjet hadsereg Afganisztánban harcolt egyik katonáját, aki annak idején a Szovjetunió hőse kitüntetést is megkapta.
Vágólapra másolva!

A 38 éves üzbég férfit, Koszimdzson Jermatovot a taskenti bíróság terrorizmusban, az alkotmányos rend fenyegetésében, zsoldostevékenységben és az afganisztáni székhelyű Üzbegisztáni Iszlám Mozgalomhoz való tartozásban találta bűnösnek. Ez a szervezet számos merényletet szervezett 1999 és 2001 között a közép-ázsiai volt szovjetköztársaságban.

Jermatov Afganisztánban harcolt a szovjet hadsereg katonájaként. A szovjet hatóságok 1986-ban halálhírét közölték a szülőkkel, a koporsó is megérkezett az állítólagos földi maradványokkal és a Szovjetunió hőse kitüntetéssel, de aztán 1991-ben kiderült, hogy Jermatov él, afgán fogságba került és Pakisztánban őrzik hadifogolyként. 1992-ben kiszabadult fogságából, és felvette az iszlám vallást. Visszatért Afganisztánba, ahol megnősült, öt gyermeke afgán állampolgár.

Afganisztánból logisztikai támogatást nyújt az Üzbegisztánt vaskézzel irányító Iszlam Karimov elnököt megdönteni szándékozó terroristáknak. Az amerikai erők közreműködésével 2003-ban tartóztatták le Pakisztánban és kiadták Üzbegisztánnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!