Merényletet kíséreltek meg Músza Arafat ellen

Vágólapra másolva!
Erős robbanás történt Gáza városban kedden késő este a palesztin biztonsági erők főhadiszállásánál Músza Arafat biztonsági vezető távozásakor, aki azonban nem sérült meg - közölték biztonsági források és szemtanúk. Elmondásuk szerint gépkocsiba rejtett pokolgép lépett működésbe az épületegyüttes nyugati részénél, s a detonáció teljesen szétroncsolta a járművet.
Vágólapra másolva!

A Músza Arafatot szállító gépkocsioszlop a detonációt követően nagy sebességgel elhajtott a helyszínről, biztonsági tisztek pedig géppisztollyal a levegőbe lövöldöztek. A robbanást a biztonsági főnök és testőrei is épségben vészelték át, egy járókelő azonban megsebesült. A merénylet elkövetőjeként egyelőre senki sem jelentkezett.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy nincs köze a robbantáshoz. A 2000 szeptemberében, a palesztin felkelés (intifáda) kirobbantását követő izraeli-palesztin erőszakhullámban az izraeli fegyveres erők palesztin szélsőségesek tucatjaival végeztek, palesztin biztonsági tisztségviselőket azonban nem szemeltek ki célpontul.

Músza Arafat Jasszer Arafat palesztin elnök rokona. Jasszer Arafat idén nyáron a gázai övezeti palesztin biztonsági erők általános parancsnokává kívánta kinevezni, ezt azonban a - Músza Arafatot korrupciós ügyekben érintett és kegyetlen személynek tartó - helyi palesztin lakosság körében kirobbant zavargások, tüntetések megakadályozták. Jasszer Arafat ezt követően visszahelyezte tisztségébe azt a biztonsági vezetőt, akit rokonával váltott volna fel, Músza Arafatot azonban vezető beosztásban tartotta meg a gázai övezeti palesztin biztonsági szerveknél.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!