Vágólapra másolva!
Magyarország a nyári olimpiák történetében 182 aranyérmet szerzett. Ebből 134-et egyéni számban, 48-at (különböző létszámú) csapatban. Abból a 14 sportágból, melyben magyar arany született nyári olimpián 13 ma is műsoron van, a művészeti verseny az egyetlen onnan kikerült. Párizsban 35 sportágban hirdetnek győztest, vagyis 22 olyan van, melyben Magyarország még nem szerzett aranyérmet. Öt fejezetből álló olimpiai sorozatunk első részében azon sportágakkal foglalkozunk, melyekben idén sem lehetünk sikeresek, mert el sem indulunk, és azokkal, melyekben lesz ugyan képviselőnk Párizsban, de meglepő lenne, ha érmet szereznénk.

A csapatsportok közül nem lesz magyar válogatott az olimpián labdarúgásban, kosárlabdában, röplabdában, rögbiben és gyeplabdában. A foci nyilván mindenkinek fáj, hiszen a világ legnépszerűbb játékáról van szó, ráadásul Magyarország háromszor szerzett benne olimpiai bajnoki címet. Igaz, azon kevés sportok egyike (talán a tenisz és a golf sorolható még ide) az ötkarikás játékokon, mely számára nem az olimpia a legfontosabb esemény. Mégis sokáig úgy tűnt, hogy korunk két zsenije, Lionel Messi és Kylian Mbappé alig két héttel a Copa America, illetve az Európa-bajnokság után ott lehet Párizsban. Végül egyik sem erősíti válogatottját, viszont ott lesz az argentin nemzeti 11-ben négy világbajnok: Nicolas Otamendi, Julian Alvarez, Geronimo Rulli és Thiago Almada. 

Football: Copa America 2024 - Quarter final: Argentina v Ecuador
Az argentin válogatott labdarúgó, Nocolas Otamendi ott lesz az olmpián
Fotó: AFP / AFP/AFP or licensors

Az előbbi három túlkorosként szerepelhet a 18 fős keretben. Egyébként Európából a 2023-as U21-es Eb-ről lehetett kvalifikálni, a magyar férfi válogatott nem jutott el erre az eseményre, vagyis korosztályos szinten sem került a kontinens legjobb 16 válogatottja közé. 

Egyébként az UEFA tagállamokat Párizsban a házigazda Franciaország mellett Spanyolország, Ukrajna és Izrael képviseli majd. 

A 12 csapatos női mezőnyben kontinensünkről Spanyolország és Németország szerepel majd Franciaországon kívül. Az idén télen rendezett női Nemzetek Ligájából lehetett indulási jogot szerezni.

3x3-as kosárlabdában a magyar hölgyek ugyanolyan közel voltak a szereplés lehetőségéhez, mint a klasszikus kosárlabdában, de egy picivel lemaradtak. A fiúk messzebb voltak ettől, ahogy a magyar férfi kosárlabda is jelenleg a női mögött kullog. A játékok történetében mindössze egyszer fordult elő, hogy Magyarország öt csapattal indult, ez a ’80-as (csonka) olimpia, amikor mindkét kézicsapatunk ott volt, a női kosarasok, a női röplabdások és a férfi vízilabdázók (akkor női vízilabda még nem létezett ilyen szinten). Azóta röplabdázóink nagyon eltávolodtak a világ élvonalától, a gyeplabdázóink pedig soha nem is voltak annak közelében sem. Talán az átlagos magyar sportrajongó azt sem tudja, hogy néz ki a gyeplabdapálya, a szabályokat meg még kevesebben ismerik hazánkban.

női, kosárlabda, mérkőzés, meccs, kosár, Spanyolország, Magyarország, 2024. 02. 11., Sopron, Studer Ágnes
Studer Ágnes és a magyar női kosárlabda-válogatott 1 pontra volt az olimpiai kijutástól
Fotó: Csudai Sándor - Origo / Csudai Sándor -  Origo 

Ahogy a rögbi sem tartozik a legnépszerűbb sportjaink közé, de annak hetes (sokkal gyorsabb, és látványosabb) változata egyre jobban hódít, mióta a sportág gyönyörű otthont kapott a lóversenypálya mellett. A Trófea-sorozatában (nevezzük ezt a kontinens második vonalának) évről-évre jól szerepel mindkét magyar válogatott, a foci Eb-döntő hétvégéjén a Budapesten záruló sorozatban mind a fiúk, mind a lányok a negyedik helyen végeztek a 12 fős mezőnyben, de innen még nagyon messze van egy olimpiai szereplés. Főleg úgy, hogy 

a rögbi talán az egyetlen csapatsport, melyben bármelyik kontinensről kikerülhet a végső győztes egy-egy tornán, és az sem meglepő, ha a legjobb négy között négy különböző földrész válogatottja szerepel.

Az említett csapatsportokon kívül nem szurkolhatunk honfitársunknak olyan még gyerekcipőben járó sportokban, mint a breaktánc, a gördeszka, a sportmászás, és a nálunk még nem igazán felfedezett golfban. Korábban sem voltunk nagyhatalmak szinkronúszásban, tollaslabdában, íjászatban, és műugrásban, de azért időnként láttunk ezekben a sportokban magyarokat az olimpiákon.

Ahol viszont megszoktuk a részvételt az a szörf és a súlyemelés. Persze a két sport semmilyen szinten nem hasonlítható össze. A szörföt az 1996-tól sorozatban hat olimpián induló Gádorfalvi Áron ismertette meg velünk, sajnos ő már 46 éves és lassan kiöregszik ebből a fiatalos sportból. A súlyemelésért viszont minden magyar szíve fájhat, hiszen összesen 20 olimpia érmet szereztek ebben sportolóink.

Gádorfalvi Áronnak sem sikerült a kijutás
Fotó: AFP 

Szerencsére van hagyományos magyar sport, melyben szerencsét próbálhatnak honfitársaink Párizsban. 

Az asztaliteniszező, Póta Georgina ötödik ötkarikás fellépésre készülhet, korábban Pekingben, Londonban, Rióban és Tokióban is szerepelt.

A kétszeres Európa-bajnok Póta tavasszal remekül szerepelt a nemzetközi versenyeken, és ennek köszönheti, hogy a 71. helyre lépett előre a rangsorban, amivel kivívta a párizsi szereplés jogát. Rajta kívül az Ecseki Nándor-Madarász Dóra vegyes páros is asztal mellé léphet Párizsban. Reméljük nyernek meccseket! Amennyiben ez nem sikerül, akkor szomorúan állapíthatjuk majd meg: kár, hogy a magyar csapatbajnokságban még mindig játszó Klampár Tibor nem fiatalabb egy kicsit!

Az asztaliteniszező Póta Georgina ötödik olimpiájára készül
Fotó: AFP 

Teniszben két magyarnak szurkolhatunk. Fucsovics Márton és Marozsán Fábián egyesben és együtt párosban is indul a Roland Garros salakján. Bármelyikük mehet egyéniben egy-két (talán három?) fordulót, de talán párosban lehet jobb esélyük. Ugyanis az olimpián csak egy nemzet képviselői alkothatnak egy duót, így összeszokott párokról kevés esetben beszélhetünk. Igaz, a két magyar fiúról sem mondható el ez, de Fucsovics már számtalanszor bizonyította a Davis-kupában, hogy ha Magyarországért játszik, akkor ez megsokszorozza az erejét, és Marozsán küzdőszellemére sem lehetett soha panasz. Persze lesz egy spanyol páros, aki ellen kevesen mehetnek biztosra a mezőnyben, holott mindkét tagja egyéni játékos. Rafael Nadalról és Carlos Alcarazról van szó, a múlt és a jövő királyáról, reméljük Marciék csak a torna utolsó fázisában találkoznak velük.

Fucsovics Márton és Marozsán Fábián párosban is indulási jogot szerzett
Fotó: Bodnár Boglárka/MTI

Lovaglásban 1996 után lesz ismét magyar induló. A 44 éves Kaizinger Balázs egyike annak a két lovasnak, aki a Közép- és Kelet-Európa, valamint Közép-Ázsia országait magában foglaló régió egyéni indulási jogát megszerezte. Lovastusában 16 csapat vívta ki a párizsi részvételt, melyek három-három tagja egyéni induló is. A 65 fős mezőny maradék 17 helyét a múlt év végén zárult olimpiai ranglista alapján osztották ki úgy, hogy mind a hét régió legalább két-két indulási jogot kapjon. Így lehet ott Párizsban a nyolc éve Németországban dolgozó és versenyző Kaizinger.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!