148 kínai bányász halt meg egy robbanásban

Vágólapra másolva!
Az illetékes hatóságok gyanúja szerint 148 vájár halt meg egy közép-kínai szénbányában  történt sújtólégrobbanásban -jelentette csütörtökön a kínai sajtó. A mentőalakulatoknak eddig csak 60 holttestet sikerült a felszínre hozniuk, de a hatóságok szerint alig van remény arra, hogy a többi betemetett 88 bányász életben lenne.
Vágólapra másolva!

A helyi idő szerint kedden este bekövetkezett robbanás a Honan tartománybeli Hszi-mi város melletti szénbányában történt. Az áldozatok többsége - 55 személy - megfulladt. A robbanás előtti két és fél percben a gázkoncentráció 1,49-ről 40 százalékra emelkedett, és az összes járatra kiterjedt. Szun Hua-san, a kínai munkavédelmi hatóság igazgatóhelyettese arról tájékoztatott, hogy a katasztrófa pillanatában 446 bányász dolgozott a föld alatt. Közülük 298-an túlélték a robbanást, húszan megsérültek, négyen súlyosan.

A mentési munkálatok nagy nehézségek közepette folynak, a mentőalakulatok két oldalról próbálják megközelíteni a bent rekedt bányászokat. Az Új Kína hírügynökség jelentése szerint több mint ezren vesznek részt a mentésben. Az igazgatóhelyettes szerint ez volt az idei esztendő legsúlyosabb kínai bányaszerencsétlensége, és a korábbi hasonló tragédiák tapasztalatai szerint rendkívül csekély a valószínűsége annak, hogy az eltűnt bányászok közül bárki is élve kerüljön elő.

A rendelkezésre álló hivatalos adatok szerint a kínai bányákban az idei év első kilenc hónapjában 2796 balesetben 4153-an haltak meg. 2003-ban - egy vitatott statisztika szerint - 7000 volt a bányabalesetek halálos áldozatainak száma. A bányabalesetekben hivatalos bevallás szerint évente több mint 8 ezren veszítik életüket.

Kínában, a világ legnagyobb széntermelő és felhasználó országában a bányászok különösen veszélyes körülmények között dolgoznak. A tárnák a hiányzó vagy koszerűtlen biztonsági feltételek miatt a világ legveszélyesebb munkahelyei közé tartoznak. Sok halálos balesetet be se jelentenek a hatóságoknak a 22 ezer kisebb-nagyobb bányában, úgyhogy az áldozatok tényleges száma a hivatalosan megadottnál jóval nagyobb lehet. Hivatalos adatok szerint mindegy kitermelt egymillió tonna szénre négy bányászhalál esik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!