A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton

Az izraeli parlament jóváhagyta a kivonulást Gázából

Vágólapra másolva!
Az izraeli parlament jóváhagyta kedden az összes gázai övezeti és néhány ciszjordániai zsidó telep felszámolásának tervét. Ariel Saron kormányfő kényelmes többséget szerzett kivonulási tervéhez, noha annak ellenzői az utolsó pillanatokban is nagy erőfeszítéseket tettek e terv kisiklatására, illetve a szavazás meghiúsítására.
Vágólapra másolva!

A kneszet 120 tagja közül 67 képviselő szavazott a terv elfogadására, 45 ellene, hét pedig tartózkodott. Egy törvényhozó betegség miatt nem volt jelen a szavazáson. A kormányfő nagyrészt ellenzéki pártok támogatásának köszönhette sikerét, mivel saját jobbközép kormánykoalíciójának törvényhozói közül sokan a Saron-terv ellen voksoltak.

A terv előirányozza, hogy az izraeli erők 2005-ben kivonulnak a Gázai övezetből, felszámolják a területen lévő összes zsidó telepet, és megszüntetnek négyet a ciszjordániai zsidó települések közül is.

Saron pártjának, a Likudnak három minisztere azzal fenyegetőzött a parlamenti voksolás után, hogy távozik a kormányból. Benjamin Netanjahu pénzügyminiszter közölte, hogy Dan Naveh egészségügyi, Limor Livnat oktatási, valamint Jiszrael Kac mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszterrel együtt két hét múlva lemond posztjáról, ha Saron nem lesz hajlandó népszavazást rendezni a tervről.

Az izraeli miniszterelnökhöz közelálló források Netanjahu fenyegetésére bejelentették, hogy Saron elutasítja miniszterei követelését a népszavazás megtartásáról.

A norvégiai látogatáson tartózkodó Nabíl Saat palesztin külügyminiszter úgy vélekedett az izraeli parlament döntéséről, hogy az a béke felé tett lépés lehet, de csak akkor, ha egy későbbi, nagyobb kivonulás kezdete. Kijelentette oslói sajtóértekezletén, hogy az izraelieknek minden palesztin területről ki kell vonulniuk, és felszólította a nemzetközi közösséget: hasson oda, hogy Izrael vonuljon vissza 1967-es határai mögé, és tegye lehetővé a palesztin állam létrejöttét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!