Kostunica: Magyar politikusok eltúlozzák a vajdasági helyzetet

Vágólapra másolva!
Vojislav Kostunica szerb miniszterelnök szerint egyes budapesti politikusok sokszor túlzásokba esnek a vajdasági magyarokat érintő jogsértések megítélésében, amivel csak növelik a gondokat.
Vágólapra másolva!

A szerb kormányfő az RTS állami televízió kedd esti műsorában vendégeskedve beszélt egyebek mellett a vajdasági magyarok elleni kilengésekről is. Hangsúlyozta, hogy a probléma kezelésekor a valós helyzetből kell kiindulni, semmiképpen sem szabad a ténylegesnél jobb fényben bemutatni a történéseket, de az ellenkezőjét sem szabad tenni.

"Félő ugyanis, hogy ez esetben egyesek még nagyobb feszültséget és összetűzéseket provokálhatnak, olyasmit tesznek, ami nemzetek közötti gyűlöletkeltésnek minősül" - figyelmeztetett Kostunica.

A szerb miniszterelnök szerint egyes budapesti politikusok sokszor túlzásokba esnek a vajdasági magyarokat érő jogsértések megítélésében. Külön említést tett Németh Zsoltról, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnökéről, aki a múlt héten járt Vajdaságban.

"Az egész helyzet elnagyolt, olyan kép alakult ki, mintha elviselhetetlen viszonyok uralkodnának a Vajdaságban" - mondta Kostunica. Sérelmezte, hogy a magyarokat érintő jogsértésekkel kapcsolatosan teljesen alaptalanul az "atrocitások" kifejezést szoktak használni, mintha vadságokról vagy mészárlásokról lenne szó. "Aki ilyen túlzásokba esik, az valóban csak fokozza a problémákat" - mondta a kormányfő.

Kostunica szerint a két ország kapcsolata mindig is rendkívül korrekt és kiegyensúlyozott volt, azokban az időkben is, amikor ő még jugoszláv államfő volt. Emlékeztetett arra, hogy amikor Romániában és Szlovákiában nyugtalanságot okozott a magyar kedvezménytörvény, Belgrád egyszer sem reagált felindultan.

"Mindig megpróbáltunk tárgyalások útján, a dolgok túlhangsúlyozása nélkül rendezni a dolgokat, hogy megőrizzük és ne rontsuk a szerbek és a magyarok valóban jó viszonyát" - mondta. A kormányfő sérelmezte azt is, hogy budapesti politikusok részéről elhangzottak mindenfajta javaslatok, miként kell rendezni a Vajdaságon belüli helyzetet "különféle autonómiák formájában". "Ilyesmit nem szokás tenni, ha két ország jó viszonyban van egymással" - szögezte le a kormányfő, megjegyezve, hogy a belgrádi politikusok részéről sosem tapasztalt ilyen megnyilvánulásokat.

Kostunica hangsúlyozta, hogy a szerb hatóságok minden megtesznek a probléma kezelése végett. Emlékeztetett arra, hogy júliusban tárgyalássorozatot folytatott ennek érdekében a vajdasági magyarok politikai és egyházi képviselőivel, illetve az újvidéki Magyar Szó című napilap vezetőivel.

Tájékozódás végett a szerb miniszterelnök szerdán is Vajdaságba látogat, felkeresi Temerint, Szabadkát és Újvidéket, ahol ismét csak magyar politikai vezetőkkel, az egyházak és a sajtó képviselőivel folytat tárgyalásokat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről