Új robotrepülőgépeket fejleszt Kína

Vágólapra másolva!
Kína egy olyan új manőverező robotrepülőgépet tesztelt, amely képes csapást mérni Tajvanra és annál távolabbi célpontokra - állítja a Jane,s Missiles and Rockets című neves amerikai katonai szaklap.
Vágólapra másolva!

A lap október 1-én megjelenő száma szerint a Tunghai-10 (Donghai - Kelet-kínai-tenger) néven jelölt robotrepülőgépek hatótávolsága 1500 kilométer, 500 kilogrammnyi robbanótöltetet tudnak célba juttatni, találati pontosságuk pedig 10 méteren belüli.

"Újabb nagy mértékű fenyegetéssel van dolgunk, nemcsak Tajvannal, hanem más ázsiai országokkal, köztük Japánnal és a Fülöp-szigetekkel szemben is" - jelentette ki Tajpejből adott telefoninterjújában Wendell Minnick, a cikk szerzője, aki szerint Kína egy másik robotrepülőgép kifejlesztésén is dolgozik, és hasonló fenyegetést jelentenek az Izraeltől vásárolt Harpy személyzet nélküli rakétaszállító repülőgépek, amelyek a radarok által észlelt magasság alatt képesek repülni.

A tervezett Jingcsi-63 (Yingji - Lesújtó sas), amelyet várhatóan a következő években állítanak hadrendbe, 400-500 kilométeres hatótávolságú lesz, a Tunghai-10-hez hasonló teherbírással és találati pontossággal. Minnick felhívta a figyelmet arra, hogy Tajvan nincsen megfelelően felkészülve a robotrepülőgépek ellen, mivel légvédelmi rendszerét a harcászati ballisztikus rakéták ellen építették ki az amerikai gyártmányú Patriot rakétákkal.

A kínai sajtó augusztus közepén, a kínai-tajvani viszony újabb elmérgesedése idején beszámolt egy új robotrepülőgéppel végrehajtott kísérletről, de részleteket nem közölt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről