Túlélte a bizalmatlansági szavazást a kanadai kormány

Vágólapra másolva!
A szó legszorosabb értelmében borotvaélen táncoló szavazás során élte túl az ellene beterjesztett bizalmatlansági indítványt péntekre virradó éjjel a kanadai kormány.
Vágólapra másolva!

Noha a törvényhozás az első menetben még nagy többséggel hagyta jóvá a Paul Martin miniszterelnök vezette Kanadai Liberális Párt által előterjesztett költségvetés-tervezetet, az ahhoz benyújtott módosítási javaslatot a honatyák már a kisebbségi kormány elleni bizalmatlansági indítványként kezelték.

A szavazás során 152 honatya szavazott igennel és ugyancsak 152 nemmel, s az így kialakult helyzetben végül a parlament elnökének igen szavazata döntött Paul Martin miniszterelnök kormánya javára.

A szavazást követően a kormányfő az ellenzék két legnagyobb pártját, a konzervatívokat és a Québeci Blokkot, továbbá az ellene szavazó függetleneket a parlamenti munka folytatására szólította fel.

Az előjelek mindazonáltal már jóval a szavazás előtt felettébb kedvezőtlenek voltak a miniszterelnöki posztot 2003 decemberében elfoglaló Paul Martin kormánya számára. Pártja a Kanadai Liberális Párt ugyanis már korábban hatalmas korrupciós botrányba keveredett, s a miniszterelnök áprilisban ígéretet tett arra: az ügyet vizsgáló bíró jelentésének decemberre tervezett nyilvánosságra hozatala után harminc napon belül kiírja az előre hozott parlamenti választásokat.

Megfigyelők arra számítanak, hogy az előre hozott választásokat jövő év elején tartják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről