NATO-hadgyakorlatot tartottak Koszovóban

Vágólapra másolva!
Zavargásokra készülve, hadgyakorlatot tartottak a NATO-erők Koszovóban, csütörtökön, a szerbiai tartomány jövőjét eldöntő tárgyalások közeledtével.
Vágólapra másolva!

A főváros, Pristina közelében lévő Vrelo katonai táborban egy olyan helyzetet szimuláltak, amelyben a tárgyalások miatt feldühödött tömeg megtámad egy épületet. A sisakos, pajzsos NATO-katonák szögesdróttal vették körül az épületet és mindaddig távoltartották a tömeget, amíg helikopteren és páncélosokon meg nem érkezett a segítség. Eközben a "tüntetők" kövekkel, üvegekkel dobálóztak és NATO-ellenes jelszavakat üvöltöztek.

Ez volt e hónapban a második ilyen gyakorlat Koszovóban, ahol tavaly márciusban 19 ember vesztette életét és majdnem ezren sebesültek meg a szerb kisebbség ellen irányuló zavargásokban. A NATO-vezette békefenntartókat akkor súlyos bírálat érte, mert nem tudták megakadályozni a vérontást.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn engedélyezte a tárgyalások megkezdését az ENSZ irányítása alatt álló dél-szerbiai tartomány jövőbeni jogállásáról, vagyis arról, hogy függetlenné váljon-e, vagy maradjon Szerbia része.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!