A Pentagon szerint 26 ezer iraki halt meg

Vágólapra másolva!
A Pentagon becslése szerint legkevesebb 26 ezer iraki vesztette életét vagy sebesült meg a felkelők támadásaiban. Irakban 2004 eleje óta a napi veszteségek száma emelkedik. Ez az első alkalom, hogy a Pentagon átfogó jelentést közöl az iraki polgári veszteségekről.
Vágólapra másolva!

Az amerikai védelmi minisztériumnak a kongresszus számára készült jelentése szerint a múlt év első negyedében napi átlagban 26 iraki polgári vagy hatósági személy halt meg, illetve sebesült meg a felkelők támadásaiban, 2005. augusztus 29. és szeptember 16. között viszont a napi átlagos veszteség már elérte a 64-et.

Míg a múlt év első negyedében a felkelők heti átlagban 200 merényletet hajtottak végre, az október 15-i népszavazás közeledtével ez a szám heti 650 fölé emelkedett. A támadások hozzávetőleg 80 százaléka a koalíciós erők ellen irányul, de a veszteségek 80 százalékát irakiak szenvedik el - mutatott rá egy ellentmondásra a jelentés.

A hat periódusra oszló veszteségmérleg nem tesz különbséget civil és katonai, rendőri áldozatok között, sem a halottak és a sebesültek között. A Pentagon szóvivője, Barry Venable alezredes szerint a statisztika ráadásul nem is teljes, mert csak azon támadások pillanatnyi adatait tartalmazza, amelyekre a szövetséges erők vagy az iraki biztonsági erők válaszoltak, s külföldi erők nem minden támadást viszonoztak. - Az amerikai hadsereg nem vezet pontos és teljes mérleget az iraki áldozatokról - hangsúlyozta a szóvivó.

Mindazonáltal ez az első eset, hogy az amerikai védelmi minisztérium átfogónak mondott becslést tett közzé a felkelők támadásaiban elszenvedett iraki veszteségekről. Az amerikai fegyveres erők által megölt vagy megsebesített irakiakról a Pentagon továbbra sem árul el adatokat.

Az AP saját számítása szerint csak az elmúlt hat hónapban 3870 iraki vesztette életét. Egy amerikai katonai szóvivő a múlt héten azt mondta a hírügynökségnek, hogy a háború 2003-as kezdete óta akár 30 ezer iraki is életét veszthette. Az AP számítása szerint a megölt irakiak kétharmada civil, egyharmada pedig a biztonsági erők tagja volt. Az amerikaiak eddig kétezer katonát vesztettek Irakban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!