Meglőttek egy koszovói békefenntartót

Vágólapra másolva!
Két albán fegyveres csoport összetűzésekor megsebesült kedden Koszovóban egy cseh békefenntartó katona.
Vágólapra másolva!

A belgrádi média szerint az eset a tartomány északi részén fekvő Podujevóban történt. A békefenntartó haderő (KFOR) katonái közbelépésükkel megpróbálták megfékezni két lövöldöző albán bandát, és ekkor sebesült meg könnyebben a cseh katona. A KFOR őrizetbe vette a fegyveres incidens hét résztvevőjét.

ENSZ-szakértők gyakorta figyelmeztetnek arra, hogy a Koszovóban felhalmozott töméntelen mennyiségű fegyver nagy biztonsági kockázatot jelent. Belgrádban pedig arra hívják fel sokszor a figyelmet, hogy a tartomány függetlenedése esetén Koszovó a fegyver- és drogcsempészet paradicsomává válik.

Az ENSZ becslése szerint a kétmilliós tartomány lakói 330-460 ezer kézifegyvert birtokolnak törvénytelenül. A fegyverek többsége az 1998-1999-es koszovói válság idejéből maradt vissza, de egy része a konfliktus után, illegális fegyverkereskedelem révén került a tartományba. A kézifegyvereket leginkább a falusi és elővárosi környezetben élők halmozták fel nagy mennyiségben.

A négy évvel ezelőtti koszovói válság lezárása óta az ENSZ több ízben hirdetett fegyverbegyűjtési akciókat, komoly büntetést is kilátásba helyezett az illegális fegyvertartásért, de az intézkedéseknek eddig kevés foganatja volt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről