Egyre nő az iráni földrengés áldozatainak száma

Vágólapra másolva!
A Richter-skála szerint 6,4 erősségű földrengés rázta meg Iránt kedd reggel. A földrengés epicentruma az ország középső részén, Kerman tartományban volt, számos ház összeomlott. A legutóbbi hivatalos adatok szerint legalább 190 ember vesztette életét, a becslések szerint akár félezren is meghalhattak.
Vágólapra másolva!

A Richter-skála szerinti 6,4-es erősségű földrengés rázta meg helyi idő szerint kedd reggel hat óra körül Irán középső részét. A földmozgás Kerman tartományban Zarand térségében, Teherántól 740 kilométernyire történt. A hatóságok szerint az épületek 70 százaléka megrongálódott vagy összeomlott hat kisebb településen Zarand környékén. A zarandi kormányzói hivatal szerint legalább 190 ember vesztette életét, jóllehet az áldozatok száma várhatóan még nő, amint a jelenleg nem megközelíthető településeket elérik a mentőalakulatok. A becslések szerint akár félezer ember is odaveszhetett a természeti csapásban.

A földrengés több utat használhatatlanná tett, és megrongálta a telefonvonalakat is. Az iráni televízió szerint két falu teljesen roma dőlt, egy településre pedig azért nem lehet eljutni, mert egy a fölmozgás által okozott földcsuszamlás elzárta az utat. A hatóságok attól tartanak, hogy ebben az 1500 fős elzárt faluban különösen sokan veszthették életüket, mivel éppen egy vallási ünnepet tartottak.

A hatóságok tizenegy mentőegységet és több helikoptert küldtek a térségbe, a mentésbe besegít a rendőrség és a katonaság is. A mentők gyors reagálását elősegítette, hogy amúgy is készenlétben álltak a rendkívüli - havas és esős - időjárás miatt. A rossz időjárás ugyanakkor, a jelentős közúti forgalom mellett, nagyban hátráltatja a mentést.

Az iráni belügyminisztérium szóvivője otthonaik elhagyására szólította fel a katasztrófa sújtotta területen élőket, mivel utórengésektől, tartanak. A belügyminiszter szerint eddig legalább 20 utórengést észleltek. Felszólították ugyanakkor a lakosságot arra is, hogy lehetőleg ne használják mobiltelefonjaikat, mivel félő, hogy összeomlik a kommunikációs rendszer, ami tovább nehezítené a mentést. A gázszolgáltatást az egész térségben leállították, az iskolákat bezárták.

Iránt - mivel egy geológiai törésvonalon fekszik - igen gyakran sújtják földrengések. A XX. században legalább húsz pusztító erejű földmozgás volt az országban, és ezekben több mint 140 ezren haltak meg. A legutóbbi súlyos természeti csapás 2003 decemberében történt, akkor a Richter-skála szerint 6,6-os erősségű földrengés pusztította el az Irán délkeleti részén fekvő történelmi települést, Bámot. A katasztrófában több mint 26 000 ember vesztette életét. Bám amúgy alig 200 kilométernyire fekszik a mostani rengés epicentrumától.

[origo]/MTI

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!