Japán egyelőre nem ad pénzt Kínának

Vágólapra másolva!
A feszült kapcsolatok miatt Japán egyelőre elhalasztotta a Kínának az áprilisban kezdődő  pénzügyi évre felajánlott jenkölcsönökkel kapcsolatos  döntést.
Vágólapra másolva!

A hírt helyi idő szerint csütörtök reggel közölte a Kydo hírügynökség, majd nem sokkal később megerősítette Abe Sinzo, a tokiói kabinet főtitkára, okot azonban nem közölt. A döntés hátterében megfigyelők szerint a két ázsiai nagyhatalom között az elmúlt időszakban kialakult feszültség áll.

Peking - és több más ázsiai ország - tavaly ősszel élesen bírálta a japán háborús halottaknak, köztük második világháborús bűnösöknek is emléket állító tokiói Jaszukuni-szentélyben tett szigetországi kormányfői látogatást, s a két ország között ennek nyomán valóságos nyilatkozatháború tört ki. A szóban forgó államokban egyébként úgy értékelték a szentélyben tett miniszterelnmöki vizitet, mint a japán militarizmus újjáélesztésére tett kísérletet.

A tokió kabinet rendszerint a március 31-én lejáró pénzügyi év utolsó időszakában dönt a következő évi támogatásról. Ez a döntés azonban a jelek szerint még várat magára.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!