Bush élelmiszert küld a dárfúri menekülteknek

Vágólapra másolva!
Élelmiszersegéllyel megrakott öt hajót indított el a nyugat-szudáni menekültek megsegítésére George Bush amerikai elnök, aki hétfőn azt is bejelentette, hogy Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter a világszervezet békefenntartóinak a térségbe vezénylését fogja sürgetni kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsában.
Vágólapra másolva!

Az elnök washingtoni nyilatkozatában felszólította az amerikai kongresszust, hogy hagyjon jóvá 225 millió dollárt az élelmiszersegély céljára. Az öt hajó rakományát hamarosan 40 ezer tonna további küldemény követi. Condoleezza Rice külügyminiszter kedden a Biztonsági Tanácsban javasolni fogja, hogy a 15 tagú testület fogadjon el határozatot a kéksisakosok odavezénylésének felgyorsításáról.

A nyugat-szudáni Dárfúrban 180 ezer embert öltek meg és kétmilliót űztek el otthonukból 2003 februárja óta az etnikai tisztogatást végző arab milíciák. George Bush elnök korábban népirtásnak nevezte a dárfúri kegyetlenkedéseket.

A szudáni kormány még mindig nem adta egyértelmű jelét annak, hogy hozzájárul-e a világszervezet kéksisakosainak telepítéséhez. Jelenleg az Afrikai Unió hétezer békefenntartója igyekszik fenntartani a rendet a csaknem ezer menekülttáborban.

Jan Egeland, az ENSZ főtitkárának emberiességi ügyekben illetékes helyettese menekülésre fogta a dolgot, amikor a dárfúri kalmai menekülttáborban az ENSZ-békefenntartók érkezését sürgető tüntető tömeg a zűrzavarban rátámadt a világszervezet gépjárművére, és betörte ablakait. Menekülniük kellett az újságíróknak is. Az általános felfordulásban a csőcselék felkoncolt egy szudáni tolmácsot, akit a kartúmi kormány kémjének véltek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről