Eltűnt Mladic üldözői szeme elől

Vágólapra másolva!
Nem tudják, hol rejtőzik Ratko Mladic - állítják szerbiai illetékesek. Hága szerint viszont csak ködösítenek a szerb hatóságok, akik azt várják, hogy a háborús bűnökkel vádolt egykori boszniai szerb tábornok önként adja fel magát.
Vágólapra másolva!

Senki nem tudja, hogy hol rejtőzik Ratko Mladic, a boszniai szerbek 1995 óta szökésben lévő volt katonai vezetője - állítja a hágai Nemzetközi Törvényszékkel folytatott együttműködésért felelős szerbiai bizottság vezetője. Rasim Ljajic a B92 belgrádi rádiónak adott nyilatkozatában kedden közölte, senki nem tárgyal Mladiccsal a megadásáról, senki nem tudja sem Szerbiában, sem pedig külföldön, hogy jelenleg hol bujkál a háborús bűnökkel vádolt tábornok.

A nyilatkozata egy nappal azután hangzott el, hogy Carla del Ponte, a volt Jugoszláviában elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék főügyésze élesen bírálta a szerb vezetőket, azt vetve szemükre, hogy hiányzik belőlük a politikai akarat Mladic elfogására. A főügyész ezért arra kérte az Európai Uniót, hogy ne folytassa Belgráddal a májusban megszakított stabilizációs és társulási tárgyalásokat. "Olyan benyomást keltenek, mintha sokat dolgoznának, de valójában sok a ködösítés" - mondta. Szerinte a szerb vezetés valószínűleg azt szeretné legjobban, ha Mladic önként adná fel magát. A tábornok a hágai törvényszék feltételezése szerint Szerbiában rejtőzködik, és ebben a katonaság és a rendőrség bizonyos tagja is segítséget nyújtanak neki.

Az Európai Unió és Szerbia hétfőn tartott magas szintű találkozójának helyszínén, Luxembourgban Vojislav Kostunica szerb miniszterelnök megismételte, hogy Belgrád mindent megtesz az együttműködés kiteljesítésének érdekében. Olli Rehn bővítési biztos megerősítette, hogy csak akkor újítják fel a tárgyalásokat, ha a törvényszékkel folytatott együttműködést teljesnek találják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről