A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Folytatódik Guatemala és Venezuela ENSZ-es csatája

Vágólapra másolva!
Kedden sem sikerült döntenie az ENSZ közgyűlésének arról, hogy Venezuela vagy Guatemala legyen a Biztonsági Tanács nem állandó latin-amerikai tagja. Venezuela annak ellenére sem lép vissza, hogy rendre alulmarad riválisával szemben a szavazásokon. A kétharmados többséget eddig egyiküknek sem sikerült elérniük, a szavazás elméletben a végtelenségig húzódhat.
Vágólapra másolva!

Újabb tizenkét választási fordulót tartott kedden az ENSZ-közgyűlése, de ezúttal sem sikerült döntést hozni arról, hogy Guatemala vagy Venezuela kerüljön-e a Biztonsági Tanács latin-amerikai országoknak fenntartott helyére. A közgyűlés hétfőn már tíz alkalommal tartott titkos szavazást, akkor beválasztották a nem állandó tagok közé a Dél-Afrikai Köztársaságot, Indonéziát, Olaszországot Belgiumot.

A keddi titkos szavazásokon ismét az Egyesült Államok által támogatott Guatemala kapott több szavazatot, az egyes fordulókban 100 és 112 között mozgott a közép-amerikai országot támogató voksok száma, míg Venezuela 75 és 85 közötti szavazatot kapott. A megválasztáshoz azonban legalább kétharmados többség szükséges, ami azt jelenti, hogy a közgyűlés 192 tagállama közül minimum 125 támogatását el kell nyernie a jelöltnek.

Legközelebb csütörtökön tart szavazást az ENSZ-közgyűlés, az egynapos szünetet arra próbálják meg felhasználni a latin-amerikai országok, hogy informális egyeztetéseken kiutat keressenek a patthelyzetből. Sem Venezuela, sem Guatemala nem hajlandó feladni a küzdelmet a BT-tagságért. Hugo Chávez venezuelai elnök kijelentette, hogy nem hátrálnak meg annak ellenére sem, hogy egy forduló kivételével Guatemala minden alkalommal több szavazatot kapott.

A választási szabályok lehetővé teszik, hogy a titkos szavazás akár a végtelenségig folytatódjon, ha egyik jelölt sem lép vissza. Az ENSZ történetében a leghosszabb csata 1979-ben kezdődött. Akkor Kuba és Kolumbia volt a két jelölt, és két és fél hónap elteltével, 1980. január 7-én a 155. fordulóban sem az egyik, sem a másik, hanem Mexikó került be a Biztonsági Tanácsba.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!