Örményország kész megvédelmezni Hegyi Karabahot

Vágólapra másolva!
Örményország kész megvédelmezni az Azerbadzsán területébe ékelődött Hegyi Karabahot, ha az azeri kormány az erő eszközét vetné be a területen - szögezte le csütörtök este Robert Kocsarján örmény elnök.
Vágólapra másolva!

Az államfő beszédét több televíziós állomás is közvetítette. Kocsarján kilátásba helyezte azt is, hogy Jereván az erőszakos azeri fellépés esetén kész elismerni Karabah függetlenségét. Kocsarján egy nappal azt követően szólt honfitársaihoz, hogy Ilham Aliyev azeri elnök szemlekörutat tett a többségében örmények lakta enklávéban.

Kocsarján és Aliyev a múlt hónapban Franciaországban megpróbált egyezségre jutni a konfliktus végleges lezárása érdekében. Amerikai és orosz közvetítők társaságában arról is tárgyaltak, hogy Örményország kivonná csapatait a Hegyi Karabahhal határos térségből, illetve hogy oda többnemzetiségű békefenntartókat telepítenének. Tárgyalásuk azonban éremi eredmény nélkül ért véget.

A jogilag Azerbajdzsánhoz tartozó Hegyi Karabah miatt 1988-ban véres harcok törtek ki a két ország között. Az összecsapásokban mintegy 30 ezer ember halt meg, és csaknem egymillióan kényszerültek elhagyni lakhelyüket.

Az 1994-ben kötött tűzszünetet olykor megsértve szórványos összecsapások bontakoznak ki Azerbajdzsán és Örményország között.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről