A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Tizenöt év börtönre ítélték Motaszadeket

Vágólapra másolva!
Tizenöt év börtönbüntetéssel sújtotta a hamburgi tartományi felsőbíróság hétfőn a 2001. szeptemberi amerikai terrormerényleteket elkövető tettesek egyik segítőjét, a német hatóságok által már többször elítélt, később mégis szabadlábra helyezett, marokkói származású Munir el-Motaszadeket.
Vágólapra másolva!
Forrás: EPA
Munir el-Motaszadek

Motaszadek ügyében ez volt a harmadik ítélet, amely annak nyomán született, hogy tavaly novemberben a szövetségi bíróság újratárgyalást rendelt el. A karslruhei testület ugyanis egyértelműen bűnösnek mondta ki a marokkói származású Motaszadeket az Egyesült Államok elleni terrorcselekmények végrehajtásának segítésében, s az illetékes hamburgi bíróságot az ügy újratárgyalására utasította.

A hamburgi felsőbíróság a késő esti órákban hozta meg ítéletét, maximális büntetéssel sújtva a 32 éves marokkói férfit. A bíróság bűnösnek mondta ki Motaszadeket 246 konkrét gyilkosság elkövetésének segítésében, továbbá abban, hogy terrorista szervezet tagja volt.

A korábbi bírósági tárgyalások során Munir el-Motaszadeket egy hamburgi bíróság 2005 augusztusban hét év börtönbüntetésre ítélte terrorista szervezkedésben való részvétel vádjával. Az akkori, már a második pere volt Hamburgban. Az első perben, 2003-ban Motaszadeket 15 év elzárásra ítélték, de a német szövetségi bíróság hatálytalanította az ítéletet, mert hiányosságokat fedezett fel a bizonyítási eljárásban.

Mindkét perben azt hozták fel ellene, hogy terrorista szervezet tagjaként segédkezet nyújtott több mint háromezer ember meggyilkolásához, segítette a 2001. szeptember 11-én New Yorkban és Washingtonban végrehajtott merényletek előkészítését.

Egyes vélemények szerint a marokkói férfi a terrortámadások végrehajtásában fő szerepet vállaló Mohamed Atta csoportjának kemény magjához tartozott. A hamburgi bíróság 2005-ben azonban formailag eltekintett a bűnrészesség vádjától, s csak abban találta vétkesnek Motaszadeket, hogy terrorista szervezet tagja volt.

A marokkói férfi és ügyvédei panaszt emeltek a 2005 augusztusi, második ítélet ellen, s a német szövetségi bíróság - ismét a bizonyítási eljárás hiányosságaira hivatkozva - helyt adott panaszuknak. Ezt követően elrendelték ideiglenes szabadlábra helyezését, utalva arra, hogy a benyújtott fellebbezések kapcsán újabb döntés születik majd. Tavaly novemberben azonban a karlsruhei bíróság Motaszadeket mégis bűnösnek találta, s ennek nyomán a terrorista tevékenységgel gyanúsított férfit letartóztatták.

Motaszadek az első személy, akit Németországban bíróság elé állítottak a 2001 szeptemberi merényletekkel közvetlen összefüggésben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!