A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl

Az USA-nak is ciki a követségrobbantó iraki képviselő

Vágólapra másolva!
Volt terroristának és iráni bérencnek tartja az egyik iraki parlamenti képviselőt az amerikai titkosszolgálat. Dzsamal Dzsafar Mohammed a kormánykoalíció színeiben került be a törvényhozásba, és most azon ügyködnek, hogy megfosszák mentelmi jogától. Az iraki kormányfő szerint jelenléte nem csak nekik, hanem az amerikaiaknak is ciki.
Vágólapra másolva!

Kuvaitban 1984-ben halálra ítélték az amerikai és a francia nagykövetség elleni bombamerényletek miatt. Az amerikai titkosszolgálat szerint iráni különleges ügynököket segít Irakban - fegyverrel és kormányzati befolyással. A férfi, akiről szó van, az iraki kormánykoalíció egyik parlamenti képviselője - írja a CNN. Tevékenységére az amerikai titkosszolgálat hívta fel a Nuri al-Maliki vezette iraki kormány figyelmét.

Dzsamal Dzsafar Mohammed egy kuvaitit bíróság 1984-es ítélete szerint az egyik elkövetője volt a kuvaiti francia és amerikai nagykövetség elleni 1983-as autóbombás robbantásoknak. A merényletekben öt ember vesztette eletét, és 86-an sebesültek meg. A férfi azonban még a per megkezdése előtt elmenekült az országból. Mohammed más nyugati titkosszolgálatok szerint részt vett egy kuvaiti utasszállító repülőgép 1984-es elrablásában, valamint egy kuvaiti herceg elleni gyilkossági kísérletben is.

A férfi a 2005 decemberi iraki parlamenti választásokon került be a törvényhozásba, a Bagdadtól délre fekvő Bábil tartományból.

Az amerikaiak most azon igyekeznek, hogy rávegyék az iraki parlamentet: fossza meg Mohammedet képviselői mandátumával járó mentelmi jogától. Az iraki kormányfő ugyanakkor maga is azt kérte az amerikaiaktól, hogy osszanak meg velük minden fontos információt a férfiról, hogy így megfoszthassák immunitásától.

"Nem engedhetjük meg, hogy a parlament körözött személyek és törvényen kívüliek menedékhelye legyen" - idézte a CNN al-Malikit. A kormányfő szerint valóban zavarbaejtő a helyzet, de nem csak koalíciója, hanem az amerikaiak számára is, akik az iraki kormányt tartják követendő demokratikus modellnek a térség államai számára.

Irak al-Máliki szerint egyre inkább Irán és az USA közötti vetélkedés harctere. A kormányfő a múlt héten azzal vádolta meg Iránt, hogy az Irakban szolgáló amerikaiakat támadja, de közölte, nem fognak beleegyezni abba sem, hogy az USA Irakot bázisként használva támadja meg annak szomszédait.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!