Az al-Kaidát és az USA-t sejtik az iráni merénylet mögött

Vágólapra másolva!
Elfogták a szerdai iráni fegyveres támadás háróm fő elkövetőjét. Az iráni hatóságok szerint a szunnita szélsőséges csoport nem csak hogy az al-Kaidával, hanem az amerikai és a brit titkosszolgálattal is kapcsolatban állt. A merényletben 11 iráni forradalmi gárdista vesztette életét.
Vágólapra másolva!

Az iráni rendőrség csütörtökön közölte, hogy elfogta a Forradalmi Gárda egyik autóbusza ellen végrehajtott merénylet három fő tettesét, és további 65 gyanúsítottat is őrizetbe vett. "Letartóztattunk a fő merénylők közül hármat és 65 gyanúsítottat" - közölte Mohammad Gafari rendőr dandártábornok. "A robbanás után az egyik merénylőt megölték, a lakosság segítségével elfogtunk egy másikat, akinél fegyverek és gránátok voltak és az Allah Hadserege csoport tagja, csakúgy mint két további elkövetőt, akik a lakosságra lőttek, illetve filmre vették a merényletet" - mondta.

A Szisztán-Beludzsisztán tartomány székhelyén szerdán történt pokolgépes támadás elkövetőjeként a Dzsundullah (Allah Hadserege) szunnita lázadó csoport jelentkezett, amely a teheráni vezetés szerint az al-Kaida terrorhálózathoz kötődik. A merénylők gépkocsijukkal elállták a gárdisták autóbuszának útját, tüzet nyitottak rá, majd elmenekültek, miközben az autójukba rejtett pokolgép felrobbant. A támadásban az elitalakulat 11 gárdistája vesztette életét, 31-en megsebesültek.

"A fellelt dokumentumok és filmfelvételek alapján kapcsolat mutatható ki a csoport legfelsőbb vezetői, valamint az Egyesült Államok és Nagy-Britannia, illetőleg titkosszolgálataik között" - közölte a dandártábornok. Szerinte a nyomozás során a rendfenntartók több titkos fegyverraktárt is felfedeztek, és megállapították, hogy négy februárban megölt iráni rendőr is az Allah Hadserege támadásainak esett áldozatul.

A Pakisztánnal és Afganisztánnal határos Szisztán-Beludzsisztán tartomány, amelyben jelentős kábítószer-csempészet folyik, az elmúlt hónapokban számos olyan rajtaütés és emberrablás színtere volt, amelyek az afganisztáni tálibokhoz közel álló, Abdolmalek Rigi vezette Allah Hadseregének számlájára írhatók. A tartományban jelentős szunnita muzulmán kisebbség él, miközben Irán 70 milliós lakosságának 90 százaléka síita muzulmán.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!