Washington bírálja Ausztria iráni gázügyleteit

Vágólapra másolva!
Az amerikai kormányt aggasztja az osztrák olaj- és gázipari konszern, az OMV és az iráni nemzeti kőolajipari vállalat között tervezett együttműködés - közölte hétfőn Washingtonban az amerikai külügyminisztérium szóvivője.
Vágólapra másolva!

"Talán nem ez a legalkalmasabb időpont nagy beruházásokra az iráni gáz- és olajiparban, amikor konfliktus van Irán és a nemzetközi közösség között (Teherán atomprogramja miatt)" - mondta Sean McCormack szóvivő.

Az amerikai kormány az osztrák kabinet értésére fogja adni kételyeit annak ellenére is, hogy az osztrák tervek nem érintik az ENSZ Irán elleni legutóbbi szankciós határozatát - fűzte hozzá, és megjegyezte: a ténynek, hogy Irán támogatja a terrorizmust és beavatkozik Irak ügyeibe, arra kellene indítania a világ országait, hogy jól gondolják meg, belevágnak-e egy Teheránnal kötendő, egyébként jövedelmező üzletbe.

Az OMV és a NIOC iráni nemzeti kőolajipari vállalat képviselői szombaton szándéknyilatkozatot írtak alá többek között a perzsa-öbölbeli South Pars iráni földgázmező kiaknázásáról és egy cseppfolyosító üzem létesítéséről. Az ügylet pénzügyi vonatkozásait nem fedték fel. Az iráni rádió értesülése szerint 18 milliárd dolláros üzletről van szó.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről