Nincs megegyezés a Líbiában bebörtönzött ápolónőkről

Vágólapra másolva!
Nem sikerült megegyezni a Líbiában halálra ítélt bolgár ápolónők ügyében a kártérítés kérdéséről. Várhatóan nem lesz végleges megállapodás a hétvégén az egészségügyi dolgozók elengedéséről.
Vágólapra másolva!

"Nehéz tárgyalásokon kompromisszum születetett különböző pontokban (az Európai Unióval), így a gyerekek gyógykezeléséről is, de egy pont még mindig hiányzik, és ez a pénzügyi kárpótlás kérdése" - közölték azok a líbiai családok, amelyeknek a gyermekei AIDS-szel fertőződtek meg.

A hír eloszlatja a reményeket, hogy még pénteken végleges megállapodás születik, ahogy azt előző nap a Kadhafi alapítvány kilátásba helyezte. Ezt a feltételezést erősítheti, hogy a líbiai ügyészség a halálos ítélet megerősítését kérte a legfelsőbb bíróságtól a szerdán megkezdődött fellebbviteli tárgyaláson. A vád szerint a vádlottak 438 líbiai gyereket fertőztek meg szándékosan AIDS-vírussal az 1990-es évek végén Líbia második legnagyobb városának, Bengázinak a gyermekklinikáján.

A jogi eljárással párhuzamosan tárgyalások kezdődtek az áldozatok családjai, a líbiai hatóságok és az Európai Unió képviselői között. Szeif el-Iszlám Kadhafi - Moammer el-Kadhafi líbiai vezető fia -, az áldozatok családjainak nevében fellépő alapítvány elnöke kijelentette: a legfelsőbb bíróság ítéletét követően azonnal hozzálátnak a megoldást segítő intézkedések kidolgozásához.

Az alapítvány tízmillió eurót követel mindegyik érintett családnak. Szófia nem hajlandó kártérítést fizetni, mert az - felfogása szerint - egyet jelentene az ápolónők bűnösségének elismerésével. Bulgária az Európai Unióval és az Egyesült Államokkal közösen létrehozott azonban egy szolidaritási alapot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről