Csábító volt Ausztráliának az iraki olaj

Vágólapra másolva!
Az ausztrál védelmi miniszter elismerte, hogy az olajellátás biztonsága érdekében vesz részt országa az iraki háborúban. Szerinte újra el kell gondolkodni azon, kivonuljanak-e a szövetségesek Irakból. John Howard miniszterelnök szerint az olaj nem számított, csak a demokrácia újjáépítése.
Vágólapra másolva!

Ausztrália első ízben ismerte el, hogy az olajellátás biztonsága egyik tényezője volt iraki szerepvállalásának - derült ki az ausztráliai védelmi minisztérium egy csütörtökön ismertetett dokumentumából. Brendan Nelson védelmi miniszter az ABC ausztrál tévéállomásnak nyilatkozott a kérdésben. Kijelentette, hogy a most nyilvánosságra hozott védelmi stratégia számtalan prioritást határozott meg Ausztrália védelme és biztonsága szempontjából, és ezek egyik az energiatartalékok biztonsága.

Mivel a Közel-Kelet, és nem csak Irak, de az egész térség jelentős mértékben látja el energiával, különösen olajjal az egész világot, az Irakból történő idő előtti kivonulást újra kell gondolni - tette hozzá a miniszter. Ausztrália, amelynek John Howard kormányfője szoros szövetségese George Bush amerikai elnöknek, részt vett Irak 2003-as megszállásában. Több mint 1500 katona szolgál jelenleg a közel-keleti országban.

John Howard ausztrál miniszterelnök ugyanakkor csütörtökön kijelentette, hogy az olaj egyáltalán nem játszott szerepet országa iraki szerepvállalásában. "Nem az olaj miatt vagyunk Irakban, és nem az olaj miatt mentünk oda" - fogalmazott. "Köztudott, hogy a Közel-Kelet jelentős tényező az energiaellátásban, de Ausztrália nem emiatt kíván továbbra is katonákat állomásoztatni Irakban, hanem azért, hogy ezzel segítse a demokratikus rendszer bevezetését" - tette hozzá.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről