Terrortámadásoktól tart Franciaország

Vágólapra másolva!
Az Eiffel-torny, a főváros Défense nevű üzleti negyede és a párizsi főpolgármester is az iszlám terroristák lehetséges célpontjai közt szerepel egy francia lap szerint. A külügyminiszter egy rádióinterjúban megerősítette, hogy az ország állandó riadókészültségben van. A közelmúltban megszaporodtak a Franciaországot ért fenyegetések, és valószínűleg a Dakar-ralit is hasonló okból törölték.
Vágólapra másolva!

Állandó a terrorizmus elleni riadókészültség Franciaországban - jelentette ki pénteken Bernard Kouchner francia külügyminiszter az Europe 1 rádióadónak adott interjújában, miután az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez köthető internetes oldalakon több fenyegetést is kapott az ország. A Le Figaro című kormányközeli napilap címoldalán közölt értesülése szerint iszlám radikálisok több francia érdekeltségű célpontot és személyiséget is megneveztek üzeneteikben, köztük Párizs főpolgármesterét.

A lap úgy tudja, hogy a francia rendőrség magas szintű vezetői több észak-afrikai országban, nevezetesen Mauritániában és Tunéziában is jelen vannak a terrorizmuselhárítási együttműködés megerősítésére a helyi rendőrségekkel. Kouchner a "nemzetközi terrorizmus gyengítésének szükségességéről" beszélt, amelyről "jól tudható, hogy újraéled", elsősorban az észak-afrikai országokban való megerősödésével. "Állandó riadókészültségben vagyunk" - tette hozzá a francia külügyminiszter.

Franciaországban 1996 óta nem volt iszlamista terrortámadás, de a Le Figarónak nyilatkozó Louis Carolis, a francia titkosszolgálat egykori (1998-2004) terrorizmuselhárítási vezetője szerint a helyzet az 1995-ben elkezdődött merényletsorozat előtti állapotra emlékeztet. A terroristák figyelme az utóbbi hónapokban ismét Franciaország felé fordult, és az iszlamista honlapokon elszaporodtak a merényletre felszólító üzenetek.

A Le Figaro szerint a 2008-as Dakar-ralit is a francia érdekeltségek ellen érkezett konkrét fenyegetések miatt törölték, miután december 24-én négy francia turistát meggyilkolták Mauritániában. A helyi hatóságok szerint a gyilkosság az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez 2006-ban csatlakozott egykori algériai Ima és Harc Szalafista Csoporthoz (GSPC) köthető, amely 2007 januárja óta az al-Kaida szárnya, az Iszlám Magrebben néven tevékenykedik.

Az al-Kaida vezetőjének, Oszama bin Ladennek kommunikációs hálózatát megfigyelő amerikai Site Intelligence Group a múlt héten jelezte, hogy az egyik iszlamista oldalon Párizs és annak szocialista főpolgármestere, Bertrand Delanoe elleni merényletre szólítanak fel, melynek célja Nicolas Sarkozy köztársasági elnök megbuktatása és a francia gazdaság romba döntése lenne. A radikálisok szimbolikus célpontokat is megjelöltek, mint például a francia főváros Défense nevű üzleti negyedét vagy az Eiffel-tornyot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!