Ukrán kikötőt akar Moszkva polgármestere

Vágólapra másolva!
Az orosz fekete-tengeri flotta Oroszország által bérelt ukrajnai támaszpontjának orosz fennhatóság alá helyezését szorgalmazta Moszkva polgármestere egy díszszemlén. Annak ellenére tette ezt, hogy az ukrán hatóságok előző napi figyelmeztetését, hogy ne hangoztassa ismételten a bázis közvetlen orosz tulajdonba helyezésére vonatkozó követelést.
Vágólapra másolva!

"Ez a kérdés továbbra is megoldatlan. Az igazság, az állam érdeke és Oroszországnak a szevasztopoli haditengerészeti támaszpont iránti törvényes joga érdekében meg fogjuk oldani" - mondta Jurij Luzskov, moszkvai polgármester Szevasztopol főterén, miután megtekintette a flotta megalapításának 225. évfordulójára tartott katonai díszszemlét.

Oroszország és a NATO-tagságra törekvő Ukrajna között meglehetősen fagyos a kapcsolat. Néhány órával az ünnepség után dulakodás tört ki ukrán nacionalisták és a jóval nagyobb számban megjelent orosz kisebbségiek között, ez utóbbiak tojással dobálták meg az ukrán nacionalistákat az orosz flotta főhadiszállása előtt.

A baráti szeretet jelképe

Az 1997-ben Oroszország és Ukrajna között megkötött flottamegosztási megállapodás értelmében Moszkva 2017-ig évi 93 millió dollárért bérli az orosz fekete-tengeri flotta szevasztopoli támaszpontját. Szevasztopolt a XVIII. században, Nagy Katalin cárnő uralkodása idején alapították meg az orosz flotta támaszpontjaként. Az addig Oroszországhoz tartozó Krímet Nyikita Hruscsov szovjet vezető adományozta Ukrajna szovjetköztársaságnak 1954-ben "a baráti szeretet jelképeként", majd 1991-ben a Szovjetunió szétesésekor Ukrajna örökölte a többségében oroszok lakta autonóm köztársaságot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről