Segélyszállító hadihajót küldött az USA Grúziába

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok első segélyszállító hadihajója megérkezett Grúziába. Eközben Gori közelében felrobbant egy üzemanyagot szállító vonat.
Vágólapra másolva!

Befutott vasárnap Batumi fekete-tengeri grúz kikötőbe az első segélyszállító amerikai hadihajó. A BBC tbiliszii tudósítója szerint az Egyesült Államoknak a hajó küldésével a segélyezésen túl az is a célja, hogy jelezze Oroszország felé: komolyan támogatja a kaukázusi szovjet utódállamot a konfliktusban.

A grúz-orosz négynapos háborúnak többszáz halálos áldozata volt és tízezrek váltak menekültté. Az orosz csapatkivonás után sokan közülük már hazatértek megrongált otthonaikba. A USS McFaul torpedóromboló humanitárius segélyt, ezen belül ágyakat és élelmiszert vitt az augusztus 7-8-án kirobbant dél-oszétiai válság miatt menekülésre kényszerült embereknek. A USS McFaul után két további amerikai hadihajó érkezése várható. A BBC tudósítója szerint az orosz és az amerikai fél is el akarja kerülni, hogy haderőik grúz területen találkozzanak. Az Egyesült Államok a konfliktus kirobbanása óta már szállított segélyt Grúziának, légi úton.

A McFaul Batumiba érkezésével az amerikai haditengerészet igen közel került földrajzilag az orosz fekete-tengeri flottához, amelynek központi támaszpontja az Ukrajnától bérelt szevasztopoli hadikikötő. Az orosz fekete-tengeri flotta zászlóshajója, a Moszkva és két kisebb hadihajó szombaton tért vissza járőrszolgálatából, amelyet Grúzia szakadár Fekete-tenger parti területének, Abháziának a partjai közelében teljesített. Így is maradtak azonban orosz hadihajók Abházia partvonala közelében. Az orosz haditengerészet szóvivőjének szombati nyilatkozata szerint "a tengeri közlekedés biztonságán őrködnek" a térségben.

Anatolij Nogovicin tábornok, az orosz hadsereg vezérkari főnökének helyettese megvádolta szombaton a NATO-t azzal, hogy ürügyként használja a humanitárius segélyek Grúziába szállítását ahhoz, hogy pótlólagos haditengerészeti erőket összpontosítson a Fekete-tengeren. Az észak-atlanti szövetség a napokban bejelentette, hogy rutinjellegű hadgyakorlatot kezdett csütörtökön a Fekete-tengeren amerikai, német, spanyol és lengyel hajók részvételével. Carmen Romero NATO-szóvivő azt mondta, hogy régóta tervezett rutingyakorlatról van szó, amelynek "semmi köze az orosz-grúz konfliktushoz", a NATO-manőverek azonban így is élénk tiltakozást váltottak ki az orosz vezérkarból.

Batumi 80 kilométerre délre fekszik a másik grúz kikötőtől, Potitól, mely a Grúzián áthaladó olajszállítmányok fő állomása. Bár az országból a katonák többsége már kivonult, Poti továbbra is az orosz hadsereg kezén van. Nicolas Sarkozy francia elnök felszólította Moszkvát, hogy vonja ki ezeket a katonákat is Grúziából - írja a BBC.

Eközben egy üzemanyagot szállító vonat felrobbant Gori közelében - jelentette be a grúz belügyminiszter. Az AFP hírügynökség szerint gomolygó fekete füstöt látni a térségben. A vonat valószínűleg sínekre helyezett aknára futott. A károk mértéke egyelőre nem ismert. A mentőalakulatoknak sikerült lekapcsolniuk és a tűztől távolabbra tolniuk 19 vagont, elejét véve esetleges további robbanásoknak.

A detonáció Goritól 5 kilométerre nyugatra következett be, egy elhagyott grúz katonai támaszpont közelében. A szerelvény egyik vagonján beszámolók szerint az Azpetrol azerbajdzsán olajtársaság neve volt látható. Lado Gurgenidze grúz miniszterelnök közölte, hogy az érintett vasútvonal kulcsfontosságú nem csak a grúz, hanem a szomszédos országok gazdasága szempontjából is. Áthalad Tbiliszin, majd három ágra szakad, melyek közül egy-egy Poti, illetve Batumi grúz kikötőkbe visz, a harmadik pedig Grúzia délnyugati részében, a török határ közelében ér véget.

Augusztus 16-án robbanás rombolt le egy hidat ugyanezen a vasútvonalon, Kaszpi grúziai várostól keletre. Oroszország cáfolta azokat a grúz vádakat, melyek szerint Moszkva állt volna a támadás mögött. Az olajszállítás leállt, de azerbajdzsáni közlés szerint Grúzia felajánlott egy kisebb, használaton kívüli vasúti hidat, amíg a felrobbantott hidat helyre nem állítják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről