Maradtak még orosz katonák Grúziában

Vágólapra másolva!
A Fekete-tengeren gyakorlatozó NATO-hajók miatt mérgelődnek az oroszok, miközben katonáik a korábbi bejelentés ellenére sem vonultak ki teljesen Grúziából. Az orosz vezérkari főnök helyettese szerint csapataik a tengerparti Potiban akkor is járőrözni fognak, ha az kívül esik azon az ütközőövezeten, mert nem nézhetik ölbe tett kézzel a grúzok csapatmozgásait. A NATO sürgette Moszkvát, Sarkozy viszont megköszönte, hogy az ígértek szerint visszavonultak.
Vágólapra másolva!

A legtöbb orosz katonát visszavonták Grúzia nyugati és keleti területeiről, de továbbra is ellenőrzőpontokat tartanak fenn az országban - közölte szombaton Sota Utiasvili a grúz belügyminisztérium szóvivője. Moszkvában péntek este jelentették be, hogy közép-európai idő szerint 17 óra 50 körül az orosz hadsereg befejezte a kivonulást, de a nyugati hatalmak szerint azonban nem teljesítette a tűzszüneti megállapodás előírásait.

Tbiliszi szerint a grúz rendőrség ismét ellenőrzése alá vonta az oroszok által korábban elfoglalt Gori városát, és már nem az oroszok ellenőrzik az országot kelet-nyugat irányban átszelő főutat. Az oroszok ugyanakkor ellenőrzőpontokat tartanak fenn a Fekete-tenger partján fekvő Poti kikötővárosában, ami kívül esik a szakadár grúz Abházia területén. Az orosz jelenlét ellen szombaton mintegy ezer grúz tiltakozott a városban.

Potiban az orosz erők akkor is járőrözni fognak, ha az kívül esik azon az ütközőövezeten, amelyről Moszkva jelezte, hogy alakulatai azon belül hajtják végre műveleteiket - mondta sajtóértekezletén Anatolij Nogovicin, az orosz vezérkari főnök helyettese. "Talán üljünk a lövészárok mögött? Mi értelme lenne? Ők (a grúzok) Hummerekkel közlekednének, teherautóval szállítanák a lőszert, mi meg csak számlálnánk őket?" - kérdezte az újságíróktól.

Nogovicin szerint "az orosz békefenntartó kontingens minden tevékenysége azokon az elveken nyugszik, amelyeket az orosz és a francia elnök írt alá". A tábornok ugyanakkor azzal vádolta a NATO-t, hogy a humanitárius segélyek szállításának ürügyén haditengerészeti erőket összpontosít a Fekete-tengeren. Nem gondolom, hogy ez segít stabilizálni a térség helyzetét" - mondta Nogovicin tábornok.

Azon a spanyol és német fregatton kívül, amely augusztus 21-én érkezett a Fekete-tengerre, egy lengyel fregatt és az amerikai haditengerészet egy hajója is áthaladt a Boszporuszon. Carmen Romero, a NATO-szóvivője azt hangsúlyozta, hogy régóta tervezett rutin gyakorlatról van szó, amelynek "semmi köze az orosz-grúz konfliktushoz".

Sürgetné Moszkvát a NATO

A NATO szombaton ismét sürgette, hogy az orosz csapatok vonuljanak az augusztus 6. előtti állásaikba. Carmen Romero, az észak-atlanti szövetség szóvivője azt mondta, ragaszkodnak a tűzszüneti megállapodás betartásához. A Fehér Ház szintén óva intette szombaton Oroszországot attól, hogy állandóvá tegye jelenlétét Poti grúziai fekete-tengeri kikötőjében, jelezve, hogy ezzel megsértené a tűzszüneti megállapodást. Egy magas rangú amerikai diplomata - nevének említése nélkül - azt nyilatkozta: Oroszország a déloszét akciójával felgyorsította Grúzia NATO-taggá válását.

Nicolas Sarkozy francia államfő szombaton azt kérte Medvegyev orosz elnöktől, hogy az orosz csapatokat gyorsan vonják vissza a grúziai Potiból Szenakiba vezető útról. A francia elnöki hivatal közleménye szerint Sarkozy az orosz elnökkel folytatott telefonbeszélgetése során megköszönte, hogy Moszkva betartotta az orosz csapatok kivonására vonatkozó ígéreteit.

Vonakodva kivonulás, hátramaradó békefenntartókkal

Az Oroszország és Grúzia közti fegyveres harcok augusztus elején kezdődtek, amikor a grúz hadsereg támadást indított az ország részét képező, de elszakadásra törekvő, 1992 óta Moszkva-barát lázadók által irányított déloszét területeken. Hiába próbálták visszaszerezni a térség feletti ellenőrzést, mert válaszképpen az oroszok támadást indítottak Grúzia ellen.

A grúz fegyverszüneti javaslat ellenére az oroszok több grúz várost, és kikötőt támadtak napokon át, majd a konfliktus átterjedt egy szintén elszakadásra törekvő másik grúz tartományra, Abháziára is. Oroszország a fegyverszüneti megállapodás aláírása ellenére is csak vonakodva látott neki a csapatkivonásnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről