Dagonyáznak a válságban az elnökjelöltek

Vágólapra másolva!
A hitelválság súlyosbodásával az amerikai elnökjelöltek versengésbe kezdtek, hogy ki viseli jobban a szívén az adófizetők érdekeit. Konkrét megoldási javaslatokkal ugyanakkor Obama és McCain sem állt elő, és veszélybe került a Fehér Ház által utolsó esélyként beállított mentőakció is. Egyúttal kérdésessé vált a jelöltek közötti első televíziós vita sorsa. Az [origo] amerikai tudósítójának beszámolója a pénzügyi krízis és az elnökválasztási kampány találkozásáról.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ New York-i központjának környéke ezen a héten nem túl jó helyszín a kocogáshoz, de még a sétáláshoz sem. Kordonokkal és rendőrautókkal zárták le az utcákat, és fegyveres járőrök terelik el a gyalogos és autós forgalmat. A világszervezet éves közgyűlése zajlik, ahol kedden felszólalt George Bush amerikai elnök is, és igyekezte megnyugtatni a jelenlévőket, hogy az Egyesült Államok mindent meg fog tenni az elmúlt hetekben kicsúcsosodó pénzügyi válság megoldása érdekében.

Bush a legjobb helyen beszélt erről, a krízis központja ugyanis épp New York. Az öt nagy manhattani székhelyű befektetési bankból már csak kettő maradt talpon, miután egyik csődöt jelentett, két pénzintézetet pedig felvásároltak. Vesztüket az okozta, hogy ők is részt vettek azokban a korábban nagy haszonnal kecsegtető ügyletekben, amelyek révén tömegesen jutottak lakáshitelhez olyanok, akik képtelenek voltak fizetni a törlesztőrészleteket.

Döntések Washingtonban

Bár a hitelválság banki dolgozók tömegeinek az állását sodorta veszélybe, New York pénzügyi negyedében az öltönyös férfiak és kosztümös nők nyugodtan majszolták sonkás és tonhalas szendvicseiket csütörtök délben, az egyik felhőkarcoló tövében lévő étteremben. Igaz, a valóban komoly döntések most nem a Wall Streeten, hanem Washingtonban születnek.

Szerdán este Bush elnök tévéüzenetben kérte a lakosság támogatását ahhoz az Egyesült Államok történetében példátlanul drága, 700 milliárd dolláros csomaghoz, amelynek célja a hitelválság elmélyülésének magakadályozása. Bush szerint ez az egyetlen lehetőség a probléma megoldására, és arra kérte a kongresszust, hogy minél hamarabb adja rá az áldását, a késlekedés szerinte ugyanis végzetes lehet.

Forrás: Pethő András [origo]
Távoli dicsőség - a Lehman Brothers New York-i központja

A csomag lényege, hogy az állam az adófizetők pénzéből felvásárolná a válságban érintett cégek rossz hiteleit, hogy ne omoljon össze a teljes pénzügyi rendszer. Ha ez bekövetkezne, akkor sem a vállalkozások, sem a magánszemélyek nem jutnának kölcsönhöz, ami végzetes következményekkel járna a gazdaságra nézve. Ezt nyilván senki sem szeretné, viszont túl sok a kérdőjel a 700 milliárdos csomag körül.

Aggályok a mentőakció körül

A terv kritikusainak - a törvényhozás republikánus és demokrata oldalán egyaránt - nem tetszik, hogy az adófizetők pénzéből ilyen sokat költenek el egy olyan probléma megoldására, amelyet a jól fizetett pénzügyi szakemberek kreáltak. Aggódnak, hogy most esetleg épp ezek a cégvezetők járnak jól a mentőakcióval. Tartanak attól is, hogy a végrehajtásban túlságosan is szabad kezet kap a Bush-kormányzat pénzügyi felelőse, Henry Paulson, a csomag pedig tovább növeli az elmúlt nyolc évben egyébként is elszaladt költségvetési hiányt.

Nagyjából ez a hozzáállás jellemzi a két nagy párt elnökjelöltjét, a demokrata Barack Obamát és a republikánus John McCaint is. Alternatív megoldási javaslatokkal azonban annak ellenére sem állnak elő, hogy már hónapok óta a gazdaság a vezető témája a kampánynak. A tanácstalanságra jellemző, hogy McCain még a Lehman Brothers csődjéről szóló bejelentés után pár órával is az amerikai gazdaság erősségéről beszélt, majd nem sokkal később már borúsabb - és talán valósághűbb - képet kezdett festeni.

McCain újabb váratlan húzása

McCain volt azonban az is, aki egy váratlan lépésre szánta el magát a hitelválság nyomán. Szerdán bejelentette, felfüggeszti a kampányát, és Washingtonba utazik, hogy részt vegyen a mentőakció részleteiről szóló tárgyalásokon. Egyúttal közölte azt is, hogy szerinte el kellene halasztani a péntekre tervezett első televíziós vitát a két elnökjelölt között. McCain ezt azzal indokolta, hogy most félre kell tenni a politikát, a rivális oldalról azonban azzal vádolták, hogy politikai tőkét akar kovácsolni a hitelválságból. Obama szerint épp ilyen helyzetben van szükség arra, hogy a jelöltek kiálljanak a választók elé, és vitatkozzanak. (Igaz, ahhoz fel kellene borítani a menetrendet, a tervek szerint ugyanis az első tévévita témája a külpolitika, a gazdaság pedig csak a harmadik, és egyben utolsó vitán kerül szóba.)

Forrás: Getty Images
McCain és Obama - kérdőjelek az első vitájuk körül

A republikánus jelölt nem először szánja el magát kockázatos lépésre. Ezek közé tartozott az is, amikor a kétéves kormányzói tapasztalattal rendelkező, alig ismert alaszkai kormányzót, Sarah Palint választotta alelnökjelöltjének augusztus végén. Akkor elérte, hogy heteken át vele legyen tele a sajtó, most pedig átveheti a kezdeményezést egy olyan területen, amelyen a demokraták mozognak otthonosabban. A CNN és az Opinion Research Corporation felmérése szerint kétszer annyian tartják felelősnek a republikánusokat a válság kialakulásáért, mint a demokratákat, és míg Obamát 49 százalék tartja alkalmasnak a válság kezelésére, addig McCaint 43 százalék.

McCain számára azért is nehezebb pálya a gazdaság, mert egyszer elismerte, hogy a "gazdaság egy olyan téma, amit jobban kellene értenem annál, ahogy most teszem". Ráadásul - tartva magát a republikánus irányvonalhoz - ellenezte a pénzügyi szabályozás erősítését, ami azonban hozzájárulhatott a mostani krízis kialakulásához.

Obama és McCain a Fehér Házban

Csütörtökön végül Obama és McCain is Washingtonba utazott, és tárgyalt Bush elnökkel a mentőakcióról, amely ugyanakkor egyre ingatagabb lábakon áll. Bár napközben még úgy tűnt, hogy a törvényhozás áldását adja a Fehér Ház javaslatára, estére kiderült, hogy további tárgyalásokra van szükség. A New York Times beszámolója szerint Henry Paulson pénzügyminiszter letérdelt a demokraták képviselőházi vezetője, Nancy Pelosi előtt, és úgy kérte a támogatását. Nem csak demokraták feküdtek azonban keresztbe, republikánus politikusok is jelezték aggályaikat.

A feszült és túl sok eredményt nem hozó tárgyalás után nem lett sokkal okosabb Obama vagy McCain. A republikánus jelölt közölte, hogy éjszaka Washingtonban marad, és csak pénteken dönti el, végül is részt vesz-e a televízós vitán. Demokrata riválisa arról beszélt, hogy talán nem helyes, ha az elnökjelöltek beszállnak a törvényhozás és a Fehér Ház közötti egyezkedésbe, mert ez félreviheti a vitát. Ezeknél a nyilatkozatoknál sokatmondóbb, hogy a CNN csütörtök este közzétett felmérése szerint a választókat minden korábbinál jobban foglalkoztatják a gazdasági bajok, úgyhogy minden bizonnyal az erre adandó válaszokat várják majd a jelöltektől

New York - Egyesült Államok

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről