A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Obama visszavette a vezetést McCaintől

Vágólapra másolva!
Ismét Barack Obama a népszerűbb az amerikai elnökjelöltek közül, annak ellenére, hogy a legutóbbi felmérés még John McCain előnyét mutatta. Obama támogatottságának növekedése összefügg az amerikai pénzügyi válsággal, amelynek napjaiban ellenfele több szerencsétlen kijelentést tett.
Vágólapra másolva!

Az amerikai pénzügyi rendszer súlyosbodó nehézségeinek napjaiban visszavette a vezetést republikánus ellenfelétől Barack Obama, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltje. A Gallup-intézet helyi idő szerint vasárnap közölt legfrissebb országos felmérése szerint az Illinois-i szenátor 50-44 arányban vezet John McCainnel szemben.

Múlt vasárnap, a tőzsdei mélyrepülés előtt még a statisztikai hibahatáron belüli - két százalék - volt a különbség az elnökjelöltek között (47-45 McCain javára). Mindketten javában készülnek az első tévévitára, amely pénteken lesz a mississippi egyetemen. McCain abban reménykedik, hogy faraghat hátrányából, amelyet az amerikai pénzügyi rendszer múlt heti megingása alatt szedett össze.

Ebben feltehetően szerepet játszott, hogy elkövetett néhány baklövést: hétfőn például kijelentette, hogy az amerikai gazdaság szilárd lábakon áll. A tőzsdei árfolyamok éppen aznap indultak zuhanásnak. A Lehman Brothers befektetési bank csődje és egy másik amerikai befektetési bank, a Merrill Lynch áron aluli eladása óriási meglepetést és zavarodottságot okozott a piacokon, a bankok leálltak az egymásnak való kölcsönnyújtással. Emiatt szerdára szinte megbénult az amerikai (és az euróövezeti) pénzügyi rendszer.

Obama igyekezett úgy beállítani, hogy részben a republikánus kormányzat, és maga McCain is felelős azért, hogy a pénzügyi rendszer a csőd szélére jutott. Tény, hogy a republikánus elnökjelölt egészen eddig a vállalati és pénzügyi dereguláció híve volt, azé a "puha" ellenőrzésé, amely sokak szerint részben közrejátszott a jelenlegi pénzpiaci zavar kialakulásában. Az arizonai szenátor most azt mondja, szorosabb ellenőrzésre van szükség, hogy meg lehessen előzni a tőzsdei árfolyamok szabadesését előidéző újabb felfordulást.

Az amerikai kormány a hét végén 700 milliárd dolláros piacmentő javaslatot terjesztett elő, amelynek lényege, hogy az állam kivásárolja a bankoknál és biztosítóknál felgyülemlett rossz jelzálogadósságokat. Obama úgy nyilatkozott vasárnap a CNBC televízióban, hogy a 700 milliárd dollár felhasználását egy független testületnek kellene felügyelnie, az átláthatóságot biztosítandó.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!