Liszttel támadtak rendőrökre athéni tüntetők

Vágólapra másolva!
Továbbra is kisebb tüntetések zajlanak Görögországban, amiért december elején egy rendőr lelőtt egy 15 éves diákot. Athénban lisztet szórtak a rendőrökre a demonstráló fiatalok, más városokban helyi rádióstúdiókat foglaltak el, hogy beolvassák követeléseiket.
Vágólapra másolva!

Két-háromezer diák gyűlt össze hétfőn a főváros rendőr-főkapitánysága előtt. Miközben eltorlaszoltak egy főútvonalat, jelszavakat skandáltak, időnként naranccsal és vizespalackokkal dobálták az épületet védő rohamrendőröket. A rendőrök addig nem reagáltak, amíg lisztet nem kezdtek szórni rájuk. Ekkor némi könnygázt vetettek be, amely rövid időre szétkergette a tömeget.

Közben az igazságügyi palotánál egy kisebb csoport gyűlt össze, hogy kifejezzék szolidaritásukat az "állam túszaival". Ezzel arra a féltucatnyi társukra utaltak, akit az épületben hallgatnak ki a zavargásokban való részvételük miatt.

Lészvosz égei-tengeri szigeten és az északnyugat-görögországi Joáninában a diákok helyi rádióadókat foglaltak el, hogy beolvassák, mi a véleményük az elmúlt napok eseményeiről. Szalonikiben egy előváros polgármesteri hivatalát is sikerült elfoglalniuk, míg a peloponnészoszi Patraszban több száz diák tüntetett.

A demonstrációk már tizedik napja tartanak Görögországban amiatt, hogy egy rendőr december 6-án lelőtt egy diákot, mert az állítólag megdobált egy rendőrautót. Meg nem erősített médiaértesülések szerint a fiú halálát egy irányt változtatott lövedék okozta.

A tüntetések nem csak a rendőrség, hanem az egyre népszerűtlenebb, jobboldali kormány ellen is irányulnak. A baloldali tiltakozók kilátásba helyezték, hogy mindaddig folytatják akcióikat, amíg követeléseik nem teljesülnek. Egyebek közt azt akarják, hogy a rohamrendőrséget rendeljék vissza az utcákról, vonják meg a rendőrök fegyverviselési jogát, és hallgassák meg a társadalmi egyenlőtlenség miatti aggodalmakat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!