Megfutamították a szerbek az ENSZ-rendőröket Koszovóban

Vágólapra másolva!
Kivonták az ENSZ-rendőröket Kososvska Mitrovica szerbek lakta részéből. A szerbek molotovkoktélokat és állítólag gránátot dobáltak a rendfenntartókra, sőt egyes hírek szerint lőfegyvereket is használtak. Sok lengyel ENSZ-rendőr sérült meg. A rendőrök többeket letartóztattak, de a tömeg sokakat kiszabadított. Az indulatok azt követően szabadultak el, hogy hajnalban az ENSZ-rendfenntartók visszafoglaltak egy szerbek által három napja megszállt bíróságot.
Vágólapra másolva!

Kivonták az ENSZ koszovói rendőrségének erőit Kosovska Mitrovica északi, szerbek lakta részéből. A kivonulást azután rendelték el, hogy súlyos zavargásokhoz vezetett az ENSZ-rendőrség hajnali akciója. Az UNMIK rendfenntartói és KFOR-katonák visszafoglalták a helyi bíróság épületét az azt megszálló szerb alkalmazottaktól, és közülük több tucatot letartóztattak.

Az akció utcai zavargásokat robbantott ki Kosovska Mitrovicán. A város északi részének feldühödött szerb lakói kövekkel, molotov-koktélokkal támadták az ENSZ-közigazgatást, az UNMIK rendfenntartóit, akik könnygázzal és hanggránátokkal igyekeztek szétoszlatni őket.

Szerb és lengyel sérültek

A zavargásokban legalább húsz ember megsebesült, közülük egy szerb tüntető súlyosan. A sérültek között rendőrök és KFOR-katonák is vannak, a bíróság épületében megsebesült három ENSZ-rendőr és két KFOR-katona, feltehetően egy, az udvarra behajított kézigránáttól. A lengyel rendőrség szerint az összecsapásokban megsebesült 22, az ENSZ-misszió kötelékében szolgáló lengyel rendőr. A rendfenntartókra a lengyel rendőrségi szóvivő szerint lőfegyverekkel is tüzeltek a dühös szerbek.

Az ENSZ-rendőrök és a NATO-vezette koszovói nemzetközi békefenntartó erők (KFOR) hétfőn ostromolták meg a szerb tüntetők által három nappal ezelőtt elfoglalt bírósági épületet. Az azt megszálló szerb férfiakat megbilincselve, a nőket hátrakötözött kézzel vezették ki, és járművekre rakták, hogy Pristinába szállítsák őket. Ekkor állták útjukat gépkocsikkal a városban lakó szerbek, rátámadtak a rendőrökre, valamint a bíróság épületét védő francia KFOR-katonákra, és és 20 embert kiszabadítottak.

Hogy a letartóztatásban maradt több mint harminc ember hol van, azt egyelőre nem tudni. Veton Eljsani, a Koszovói Rendőrség szóvivője szerint az UNMIK tulajdona elleni erőszakos támadással vádolják őket.

Visszatértek a régi alkalmazottak

A bíróságot pénteken kerítették hatalmukba az onnan 1999-ben elzavart szerb bírósági alkalmazottak. A bírók, ügyészek, más bírósági dolgozók azóta magánházakban, lakásokban végezték a munkájukat, megmaradva a szerb jogrendszer keretei között. Szombaton a koszovói ENSZ-misszió tárgyalni próbált a tüntetőkkel, de ők nem voltak hajlandók elhagyni az épületet. Az épületben jelenleg két ENSZ-törvényszék működik.

Fotó: MTI

A tiltakozás Koszovó függetlenségének kikiáltása után négy nappal, február 21-én kezdődött: a régi alkalmazottak azt követelték, hogy engedjék vissza őket egykori munkahelyükre. Naponta megjelentek nem messze tőle, minden nap valamivel közelebb mentek hozzá, és négy nappal ezelőtt meg is szállták az épületet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!