Fogy a levegő a botrányos illinois-i kormányzó körül

Vágólapra másolva!
Speciális büntetőeljárást indított az amerikai Illinois állam törvényhozása Rod Blagojevich kormányzó ellen, akit az ügyészség egyebek mellett azzal vádol, hogy pénzért árulta Barack Obama megüresedett szenátori székét. Ha az eljárás során Blagojevichet bűnösnek találják, akkor távoznia kell hivatalából.
Vágólapra másolva!

Illinois állam képviselőháza pénteken 114 igen és 1 nem szavazat mellett úgy döntött, hogy speciális büntetőeljárást (úgynevezett impeachmentet) indít Rod Blagojevich kormányzóval szemben, akit az ügyészség korrupcióval vádol. Elég lett volna 60 voks az eljárás megindításához, de a demokrata politikust saját párttársai sem akarták védelmükbe venni.

Az eljárás lényege, hogy a törvényhozási szavazás után a szenátus egy pert folytat le, és ha ebben bűnösnek találják a kormányzót, akkor távoznia kell hivatalából. "A mi kötelességünk, hogy feltisztítsuk a mocskot" - fogalmazott Jack D Franks demokrata képviselő a BBC szerint.

A képviselőházi szavazást megelőzően egy 21 tagú bizottság vizsgálta meg azoknak az FBI-ügynököknek a vallomását, akik lehallgatták a kormányzó telefonhívásait.

A hatóságok egyebek mellett azzal vádolják Blagojevichet, hogy pénzért árulta a Barack Obama elnökké választásával megürült szenátori széket. A vádpontok között szerepel az is, hogy a kormányzó megpróbálta elmozdítani a Chicago Tribune nevű lap vele szemben kritikus szerkesztőit, és megfenyegetett egy chicagói gyerekkórházat, hogyha nem támogatják őt anyagilag, akkor visszavonja a nekik adott állami támogatást.

Blagojevich tagadja, hogy bármiféle szabálytalanságot vagy törvénysértést követett volna el, és nem hajlandó lemondani posztjáról annak ellenére sem, hogy erre pártállástól függetlenül sokan felszólították, köztük Barack Obama is.

A kormányzó dacosságát jól illusztrálta, hogy a tiltakozások ellenére végül élt a jogával, és egy Roland Burris nevű politikust jelölt Obama megüresedő szenátori helyére. A demokraták először közölték, minden eszközzel megakadályozzák, hogy Burris szenátor lehessen, de egy keddi kínos közjáték után végül enyhítettek álláspontjukon, így a politikus valószínűleg mégis csatlakozhat az amerikai törvényhozás felsőházához.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről