Irán az USA-t gyanúsítja a zahedáni robbantással

Vágólapra másolva!
Irán szerint az USA küldte rájuk a merénylőket, akik csütörtökön 23 embert öltek meg egy robbantással a dél-iráni Zahedánban. Az USA mindent tagad, állítván, ők a terrorizmus minden formáját elítélik. Mindenesetre a feltételezett tettesek megvannak.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok áll a záhedáni síita mecsetben elkövetett pokolgépes merénylet mögött - jelentette pénteken a Farsz félhivatalos iráni hírügynökség egy vezető tartományi tisztségviselőre hivatkozva.

A legutóbbi adatok szerint 23 halottja és 125 sebesültje van a robbantásnak, amelyet a csütörtök esti ima idején követtek el Szisztán-Beludzsisztán tartomány székhelyén, nem messze az afganisztáni-pakisztáni hármashatártól. Több mint tíz éve ez volt a hívők elleni legsúlyosabb merénylet az iszlám köztársaságban.

"Megerősítést nyert, hogy a záhedáni terrortámadás mögött álló embereket Amerika bérelte fel" - mondta Dzsalál Szajja, a tartományi kormányzói hivatal egyik magas rangú tisztségviselője a Farsz hírügynökségnek. Az illetékes hozzátette, hogy három gyanúsítottat vettek őrizetbe a merénylet miatt.

A legfőbb gyanúsítottak egyikét is elfogták - állította a záhedáni pénteki imát vezető hitszónok, Abbász Ali Szoleimáni imám az IRNA hivatalos iráni hírügynökségnek. A tartományi kormányzó, Ali Mohammed Azad szintén úgy nyilatkozott az IRNA-nak, hogy "a robbantás mögött álló terroristacsoportot letartóztatták, kihallgatásuk folyamatban van".

A washingtoni külügyminisztérium határozottan elutasította pénteken azokat az iráni állításokat, hogy az Egyesült Államoknak köze lenne a mecsetrobbantáshoz. "A lehető legkeményebben elítéljük ezt a terrortámadást. Mi nem támogatjuk a terrorizmus semmilyen megnyilvánulását Iránban" - szögezte le Ian Kelly külügyi szóvivő

A robbantást két héttel az iráni elnökválasztás előtt és az első síita imám, Ali ünnepnapján hajtották végre a város második legfontosabb síita mecsetében. A tartományi kormányzó szerint egy terrorista hozta működésbe a pokolgépet. A merényletet mostanáig egyetlen szervezet sem vállalta magára. Az iráni média szerint a detonáció a mecset nagy részét romba döntötte. A tartományban háromnapos gyászt tartanak.

Legutóbb tavaly áprilisban robbantottak egy iráni mecsetben: akkor 14 ember vesztette életét a déli Sirázban. Az 1980 és 1988 közötti iraki-iráni háború óta a hívők elleni legsúlyosabb merényletet 1994 júniusában hajtották végre a perzsa államban. Akkor a robbantásban 26 ember halt meg Reza imám szentélyénél az északkeleti Meshedben.

Az Irán délkeleti részén fekvő Szisztán-Beludzsisztán tartományban jelentős beludzs kisebbség él, amely az irániak többségétől eltérően az iszlám szunnita ágát követi. A tartomány Pakisztánnal határos részén gyakoriak a fegyveres összecsapások az iráni rendőrség és kábítószercsempészek vagy szunnita lázadók között. A merénylet összefüggésben állhat a múlt vasárnap tartott iráni-afganisztáni-pakisztáni csúcstalálkozóval is, ahol a három ország elnöke a terrorizmus és a drogcsempészet elleni küzdelem összehangolásáról tárgyalt.

Iráni vezetők gyakran vádolják az Egyesült Államokat és szövetségeseit azzal, hogy destabilizálni akarják az országot. Teherán azt állítja, hogy a pakisztáni határtérségben működő szunnita lázadócsoportot, a Dzsundallahot (Allah hadserege) Washington és London támogatja, jóllehet - ugyancsak az iráni vezetés szerint - a csoport az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz tartozik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!