Emberrablásnak érzik a mexikóiak a kínai karantént

Vágólapra másolva!
Karanténba helyezték Kínában egy Mexikóból érkező gép 70 utasát. A közép-amerikai ország szerint a kínai hatóságok fogva tartják a mexikóiakat, Kína szerint csak egyszerű egészségügyi intézkedésről van szó. Mexikó felháborodott azon is, hogy négy latin-amerikai ország leállította a Mexikóba tartó légijáratokat, Chille pedig mexikói focicsapatokat nem engedett be az országba. A világon összesen 1419-en betegedtek meg az új típusú influenzában, és 30-an nem élték túl a fertőzést.
Vágólapra másolva!

Karanténba helyezték kedden Kínában egy Sanghajban landoló mexikói repülőgép 70 utasát. A kínai hatóságok a lépést az új típusú influenza jelentette veszéllyel magyarázták - írja a BBC.

Mexikó - ahol az influenzát először észlelték - tiltakozott a lépés ellen, szerintük a 70 mexikóit a kínai hatóságok fogva tartják. A kínai külügyminisztérium szóvivője ezt tagadta, szerinte a mexikói állampolgárokat nem diszkriminálják, egyszerű egészségügyi lépésről van szó.

Egy karantén alá helyezett nő - a BBC szerint - azt mondta a mexikói ráadiónak, hogy fegyveresek őrzik azt a hotelt, ahol elkülönítették őket. "Olyan az egész, mintha elraboltak volna bennünket" - fogalmazott a nő.

Egy 25 éves, Mexikóból Kínába érkező férfinál az elmúlt napokban kimutatták az új típusú influenzát. Kína ez után jelentette be, hogy átvizsgálják, illetve karanténba helyezik a Mexikóból érkezőket.

A New York Times szerint Mexikó felháborodott azon is, hogy négy latin-amerikai ország - Argentina, Peru, Ecuador és Kuba - az influenzajárvány miatt beszüntette a mexikói repülőjáratokat. Chille pedig a járványtól tartva nem engedett be az országba két mexikói futballcsapatot.

Felipe Calderón mexikói elnök azt mondta: ezek a lépésék diszkriminálják a mexikóiakat, szerinte a megkülönböztető akciók oka a tudatlanság. Patricia Espinosa mexikói külügyminiszter pedig arra szólította fel az ország lakóit, hogy ne utazzanak Kínába. A New York Times úgy fogalmaz, hogy a mexikóiak lealacsonyítónak érzik azt a bánásmódot, amellyel több országban szembesülnek.

WHO: Európában nincs önálló fertőzési gócpont

A WHO nem tapasztalta annak jelét, hogy az európai lakosság körében olyan mértékben terjedne az új influenza, mint az Egyesült Államokban és Mexikóban - közölte kedden a WHO főigazgató-helyettese, Fukuda Keidzsi Genfben. A WHO ennek ellenére szorosan figyelemmel követi a fertőzés spanyolországi és nagy-britanniai terjedését, Európában ugyanis ebben a két országban regisztrálták a legtöbb fertőzést.

Fukuda szerint a járvány spanyolországi terjedése szoros összefüggésben áll azzal, hogy az ibériai ország lakosai a fertőzés által sújtott országokba, köztük Mexikóba utaztak. Nagy-Britanniában pedig a betegséget okozó vírus a jelek szerint nem terjed túl egyetlen intézményen sem - például egy iskolából a szélesebb értelemben vett közösségre -, és az eddigi fertőzések nem felelnek meg a WHO szótárában az "önálló fertőzési gócpontként" jelölt fogalomnak.

A WHO kedden közzétett, frissített nyilvántartása szerint világszerte eddig 1419 embert fertőzött meg bizonyíthatóan az új típusú influenza, és közülük 30-an haltak bele a betegségbe. Ezzel a halálos áldozatok száma néggyel emelkedett a korábbi adatokhoz képest. A WHO adatai szerint a négy új halálos áldozat mind mexikói, így ebben az országban eddig összesen 29-en haltak meg bizonyíthatóan az új típusú influenzától.

Az Egyesült Államokban 286 fertőzésről és ebből egy halálos kimenetelű megbetegedésről számoltak be. A vírustól Ausztriában 1, Kanadában 140, Kínában 1, Costa Ricában 1, Kolumbiában 1, Dániában 1, Salvadorban 2, Franciaországban 4, Németországban 8, Írországban 1, Izraelben 4, Olaszországban 2, Hollandiában 1, Új-Zélandon 6, Portugáliában 1, Dél-Koreában 1, Spanyolországban 54, Svájcban 1, Nagy-Britanniában 18 ember betegedett meg.

A WHO bejelentése után Németországban egy új beteget regisztráltak. Egy nemrégen Mexikóból visszatért, Szász-Anhaltban élő férfi kapta el a betegséget. A férfi jól van, kórházi kezelésre nincs szüksége - közölte a magdeburgi egészségügyi minisztérium.

Dél-Koreában a WHO bejelentése óta szintén egy beteg bukkant fel, a szöuli egészségügyi minisztérium szerint egy 44 éves apáca kapta el a vírust egy rendtársától, aki Mexikóban járt. Ő volt az első dél-koreai fertőzött, akit kedden gyógyultan engedtek ki a kórházból.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!