Robbantásra készülő férfiakat tartóztattak le New Yorkban

Vágólapra másolva!
Letartóztattak négy férfit New Yorkban szerdán azzal a gyanúval, hogy a bronxi Riverdale városrész zsinagógájánál  készültek robbantásokra valamint rakétatámadásokat akartak végrehajtani katonai repülőgépek ellen. A férfiak csütörtökön állnak bíróság elé, akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphatnak.
Vágólapra másolva!

New Yorkban négy férfit letartóztattak azzal a gyanúval, hogy robbantani akartak a város egyik zsinagógájánál, illetve rakétatámadásokra készültek a város egyik repterén.

A férfiakat helyi idő szerint szerdán tartóztatták le - írta közös közleményében egy New York-i kerületi helyettes államügyész, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és a rendőrség. A vádak szerint a férfiak egy, a bronxi Riverdale vátrosrész zsinagógája előtt parkoló, műanyag robbanószerekkel megrakott autót akartak felrobbantani. Riverdale-ben népes zsidó közösség él. A másik vád szerint stinger típusú föld-levegő rakétákkal akarták megtámadni a New Yorktól 85 kilométerre lévő newburgi Stewart repülőtéren lévő légitámaszpont gépeit. Az FBI egy éven át nyomozott az ügyben.

"A vádlottak terrortámadásokat akartak végrehajtani. Kiválasztották a célpontokat, és fegyvereket akartak beszerezni terveik megvalósításához" - mondta Lev Dassin helyettes államügyész. A férfiakat azután tartóztatták le, hogy rakétákat és robbanószereket vásároltak.

A BBC közölte a letartóztatottak neveit és ragadványneveit: James Cromitie (aki Abdul Rahmanként is ismert), David Williams (aki Daoud és DL néven is ismert), Onta Williams (Hamzaként ismerik) and Laguerre Payen (aki Amin és Almondo néven is ismert). Valamennyien az Egyesült Államokban születtek.

A BBC azt írja, hogy a vádak szerint 2008 júniusában Cromitie kapcsolatba került egy FBI informátorral. 2008 októberétől az informátor rendszeresen találkozott vele és a többi gyanúsítottal egy házban, ahol az FBI videó -és hangrögzítő felszerelést rejtett el. A csoport állítólag arról beszélt, hogy New York-i célpontokat támadna meg, és Cromitie megkérte az informátort, hogy segítsen beszerezni a föld-levegő rakétákat és a robbanószereket. 2009 áprilisában a csoport megegyezett, hogy melyik zsinagógát támadják meg, és a katonai légi támaszponton fotókat készítettek a gépekről.

A vádlottak várhatóan csütörtökön állnak bíróság elé. Mindegyiküket azzal vádolják, hogy tömegpusztító fegyverek bevetésére, illetve légvédelmi fegyverek beszerzésére és használatára szövetkeztek az Egyesült Államokban. Külön mindkét bűntényért akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphatnak.

Michael Bloomberg, New York város polgármestere egy közleményben úgy fogalmazott, "sajnos túl igaznak bizonyultak" a város elleni biztonsági fenyegetések. New York 2001 szeptember 11. óta fel van készülve egy újabb terrortámadásra, akkor a Világkereskedelmi Központ (World Trade Center) ikertornyait rombolta le két eltérített repülőgép. A támadást az al-Kaida terrorszervezet vállalta magára.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!