Gránátvetővel lőttek rendőrökre Szerbiában

Vágólapra másolva!
Egy szerb rendőr súlyosan, egy pedig könnyebben megsebesült csütörtökön Dél-Szerbiában, amikor kézi gránátvetőből rálőttek a gépkocsijukra. A támadás Bujanovac környékén történt, zömében albánok lakta területen. A szerb belügyminiszter szerint a koszovói ENSZ és EU-s erők nem tesznek meg mindent, a határ őrizetéért.
Vágólapra másolva!

Kézi gránátvetővel lőttek szerb rendőrökre csütörtök hajnalban Dél-Szerbiában, egy rendőr súlyosan, egy könnyebben megsebesült - közölte a szerb belügyminisztérium. A támadás nem sokkal éjfél után érte a terepjáróval járőröző rendőröket Bujanovac környékén, ahol a lakosság zöme albán. A lövedék hátulról találta el a járművet.

Ivica Dacic szerb belügyminiszter szerint Szerbia egyes részein, különösen délen, a Koszovóval határos részeken komoly gondok vannak a közbiztonsággal. Erről Belgrád az EULEX-et, az EU koszovói rendőri és igazságszolgáltatási misszióját is tájékoztatni fogja. Felhívjuk az EULEX figyelmét arra, hogy a közigazgatási határ őrizetével kapcsolatban komoly gondok vannak, ami ellenőrzés nélküli határátlépésekben, fegyvercsempészetben nyilvánul meg - mondta a miniszter.

A koszovói háború után a szerb hadsereget és határőrizeti szerveket nemzetközi döntéssel kitiltották a szakadár tartományból, ott csak az ENSZ (egyre kisebb számban jelen lévő) békefenntartói, illetve az utóbbi időben az EULEX képviselői lehetnek jelen, valamint az albán vezetésű koszovói rendőrség.

A csütörtök hajnali incidens kapcsán Riza Halimi, a legnagyobb szerbiai albán politikai erő, a Demokratikus Cselekvés Pártja elnöke nyilatkozatban közölte, hogy nincs tudomása semmilyen illegális csoport jelenlétéről a térségben. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy a dél-szerbiai albánok körében komoly elégedetlenség tapasztalható gazdasági és egyéb gondok miatt.

Szerbia délnyugati csücskében, a koszovói és a macedón határ közötti területen, a presevói völgyben 60-70 ezer albán él egy tömbben. A közülük kikerült terroristák, akik Presevo, Bujanovac és Medvedja Felszabadítási Hadseregének nevezték magukat, 2000 ősze és 2001 tavasza között számos aknavetős támadást hajtottak végre. A szándékuk az volt, hogy kivívják az általuk Kelet-Koszovónak nevezett terület elszakadását Szerbiától.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!