Az sms is bizonyíték lesz a francia válóperekben

Vágólapra másolva!
A francia bíróságok a válóperekben már az sms-eket és e-maileket is elfogadják bizonyítékként arra, hogy az egyik fél nem viselkedik megfelelően - írja a New York Times. Így a gyakran évekig húzódó francia válóperek felgyorsulhatnak.
Vágólapra másolva!

Franciaországban mostantól a rövid szöveges üzenetek és az e-mailek is bizonyítékul szolgálnak a válóperek során - írja a New York Times a francia legfelsőbb bíróság döntésére hivatkozva. Sok francia válóper évekig húzódik, mert az egyik fél nem tudta bizonyítani, hogy a másik megcsalta.

A bírósági döntés még júniusban született, azonban a New York Times szerint a francia média is csak a múlt héten kapta fel az új szabályt. A szöveges üzenetek már régóta bizonyítéknak számítottak gyilkossági és más bűnügyek tárgyalásain - mostantól a polgári jogban is elfogadottá válhatnak. Nemcsak az sms-ek, hanem az e-mail üzenetek is ilyen bizonyítéknak tekinthetők ezentúl.

Franciaországban sosem volt egyszerű a válás. 2004-ig hat évet, azóta csak két évet kell várni a különköltözéstől a válásig, de az új szabály rövidítheti a procedúrát. "Ez egy nagyon jó döntés. Megkönnyíti a bizonyítékok gyűjtését" - mondta Laurence Mayer párizsi válóperes ügyvéd. "Elmondtam az ügyfeleimnek: ha olyan szöveges üzenetekhez jutnak hozzá, amelyek zaklatásról, fenyegetésről, különböző dolgokról szólnak, menjenek, és jegyeztessék fel" - tette hozzá.

Egy lyoni bíróság 2007-ben még úgy döntött, hogy az sms-ek felhasználása sérti a magánszférát - ezt is felülbírálta most a legfelsőbb bíróság. A gyermekfelügyeleti és vagyonkezelői jogokról szóló döntéseket azonban nem érinti majd a változtatás - mondta Mayer a New York Timesnak.

Az Egyesült Államok legtöbb tagállamában elfogadják az sms-eket bizonyítékként - már ha hitelesnek minősíthetők. A legtöbb amerikai államban a váláshoz azt sem kell bizonyítani, hogy valamelyik fél hibázott.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről