Obama a szolgálat napjává nyilvánította szeptember 11-ét

Vágólapra másolva!
Pénteken van a szeptember 11-i terrortámadások nyolcadik évfordulója. Barack Obama a napot a nemzeti szolgálat napjának nyilvánította.
Vágólapra másolva!

Pénteken az egész Egyesült Államok a nyolc évvel ezelőtti New York-i és washingtoni terrortámadásokra emlékezik. Barack Obama amerikai elnök a Politico hírportál szerint a Pentagonnál kezdi a megemlékezéseket. Az elnök Michelle Obama, a first lady, Robert Gates védelmi miniszter és Michael Mullen vezérkari főnök társaságában megkoszorúzza az áldozatok emlékművét. A New York-i World Trade Center (WTC) ikertornyai helyén Joe Biden alelnök lesz majd ott a Politico szerint. Itt a szokáshoz híven felolvassák az áldozatok névsorát.

Obama a nemzeti szolgálat napjává nyilvánította szeptember 11-ét. "A World Trade Center meggörbült acélelemeitől a Pentagon megrendült falain át a Nyugat-Pennsylvania mezején füstölgő roncsokig mindenhol tisztán látszott az amerikai nép hazafisága és tűrése" - áll a szeptember 11-én kiadott elnöki közleményben.

A Politico emlékeztet, hogy egy éve (még George Bush elnöksége alatt) a két elnökjelölt, a demokrata Obama és a republikánus John McCain együtt hajtottak fejet az áldozatok emléke előtt a Ground Zerónál, a WTC ikertornyainak helyén. Itt most a Freedom Tower (Szabadság-torony) nevű felhőkarcoló épül.

2001. szeptember 11-én az al-Kaida terrorszervezet tagjai merényletsorozatot hajtottak végre az Egyesült Államok keleti részén. Négy utasszállító repülőt térítettek el, ezekből kettőt a WTC két tornyába, egyet a Pentagon épületébe (az amerikai védelmi minisztérium épületébe) irányítottak, a negyedik gép eltérítőit az utasok lefegyverezték, de a repülő lezuhant Pennsylvaniában.

A támadásokban majdnem 3000 ember halt meg, csak a WTC romjai 2752 áldozatot temettek maguk alá. Az akció után az Egyesült Államok lerohanta az al-Kaida vezetőit szerintük bújtató Afganisztánt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!