Egyre veszélyesebb a 2010-es vb helyszíne

Vágólapra másolva!
A gyilkosságok száma ugyan csökkent, a nemi erőszak és a rablás azonban gyakoribbá vált Dél-Afrikában. A bűnözés a 2010-es labdarúgó vb-t fenyegető legkomolyabb veszély.
Vágólapra másolva!

Növekszik a bűnözés Dél-Afrikában, a 2010-es labdarúgó világbajnokság helyszínén - írja a Guardian. A gyilkosságok száma ugyan 3 százalékkal csökkent, a nemi erőszakról és a rablásokról szóló jelentések azonban jelentősen emelkedtek. A nemi erőszak különösen megugrott azokban a körzetekben, melyeket várhatóan a legtöbb külföldi szurkoló keresi majd fel - például Fokváros vagy Johannesburg központjában.

A brit külügyminisztérium szerint 2007-ben és 2008-ban is történtek olyan esetek, amikor a johannesburgi repülőtérről követtek turistákat, aztán fegyverekkel kirabolták őket. Dél-Afrika bűnözési rátája az egyik legmagasabb a világon, 18 148 gyilkosság történt 2008-ben - írja a Guardian.

Rich Mkhondo, a vb szervezőbizottságának szóvivője szerint garantálni tudják majd a rendezvény biztonságát, 41 ezer új rendőrt vetnek majd be a vb idejére, akiket jelenleg képeznek ki. Dianne Kohler Barnard szerint ugyanakkor ezek egyelőre csak üres ígéretek, és sokkal erősebb felkészítésre lenne szükség.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!