ENSZ: 900 millió font kell a H1N1-katasztrófa megállítására

Vágólapra másolva!
Egy kiszivárgott ENSZ-jelentés szerint milliók halhatnak meg a szegény országokban, ha nem sikerül 900 millió fontot összegyűjteni a járvány megállítására. Lehet, hogy a pénz fele sem jön össze a világválság miatt.
Vágólapra másolva!

A H1N1-járvány milliókat ölhet meg a világ legszegényebb részein, ha a nyugati országok nem gyűjtenek össze 900 millió fontot ennek megállítására - állítja egy kiszivárgott ENSZ-jelentés, melyet a brit Observer hozott nyilvánosságra. A jelentését csütörtökön küldték el világszerte egészségügyi minisztereknek, mert az Egészségügyi Világszervezet (WHO) attól tart, hogy a világválság miatt a szükséges összes fele sem fog összegyűlni.

"Mindenkinek meg kell értenie, hogy a járvány az egész világot érinti. Minden lánc annyira erős, amennyire a leggyengébb láncszeme az, és már tapasztalhattuk, hogyan terjedt világszerte a vírus" - áll a jelentésben.

Az ENSZ szerint az olyan országokban okozhat igazán nagy bajt a kór, melyek egyébként is AIDS-szel, tuberkolózissal, maláriával és egyéb járványokkal küzdenek. Ha egy ilyen országban gyorsan elterjed a járvány, elképzelhető, hogy nem tudják majd működtetni a víz- és áramellátást, ennek pedig súlyos következményei lehetnek.

A 47 oldalas 40 afrikai, 21 ázsiai és csendes-óceáni és hat latin-amerikai országot sorol fel, mint a vírussal szemben leginkább sebezhető államokat. A pénzből 700 millió fontot vakcinákra és gyógyszerekre kellene fordítani, 147 millió fontból az oltásokat megszervezni, 53 millióból pedig a vírus megállításán dolgozó segélyszervezetek munkáját kellene támogatni az ENSZ szerint.

A H1N1 eddig 180 országban jelent meg, világszerte 4013 ember halt meg 2009-ben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről