Uniós vízummentességet kap három balkáni ország

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió tagállamai jóváhagyták, hogy Szerbia, Montenegró és Macedónia polgárai december 19-től vízum nélkül tartózkodhassanak az EU országaiban 90 napig. Bosznia-Hercegovina és Albánia később kaphat vízummentességet.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió tagállamai jóváhagyták három nyugat-balkáni ország vízummentességét. A döntés értelmében Szerbia, Montenegró és Macedónia polgárai december 19-től - azaz már karácsony előttől - vízum nélkül utazhatnak az EU-ba, így Magyarországra is.

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter brüsszeli sajtótájékoztatóján magyar sikernek nevezte a döntést, emlékeztetve arra, hogy Magyarország egyik kezdeményezője és végig aktív szereplője volt az ahhoz vezető folyamatnak. Mint mondta, számos előnye mellett a vízummentesség Magyarország felelősségét is növeli. Mint mondta, a hétfői találkozón több delegáció figyelmeztetett arra, hogy a vízumliberalizációnak kockázatai is vannak.

A három érintett ország polgárai legfeljebb 90 napig tartózkodhatnak uniós országokban vízum nélkül. Korábbi hírek alapján azt is tudni lehet, hogy a vízummentesség csak a szerbiai lakóhellyel rendelkező szerbekre vonatkozik majd, a Koszovóban élőkre nem.

Nem vonatkozik a brüsszeli miniszteri határozat Bosznia-Hercegovinára és Albániára. Az ő esetükben jövő tavasszal újabb értékelést készít a bizottság. Az uniós miniszterek egyetértettek az Európai Bizottság azon álláspontjával, hogy Bosznia-Hercegovina és Albánia még nem teljesítette a szükséges feltételeket, ezért egyelőre nem részesülnek vízummentességben. A feltételek között szerepelnek bizonyos biztonsági előírások a vízumkiadásra és az útlevelekre vonatkozóan, illetve a határok biztosítása.

Miniszteri nyilatkozatok szerint az EU azt várja, hogy a döntés a három országnak - közöttük is kiemelten Szerbiának - ösztönzést ad a további reformokhoz.

Közleményt adott ki a témában az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium is. Eszerint "a Magyarország által mindvégig támogatott kiemelkedő fontosságú döntés lehetővé teszi, hogy a Szerbia területén élő magyar nemzetiségű lakosok szabadon utazhassanak, és 3 hónapig tartózkodhassanak mind hazánk, mind pedig az Európai Unió teljes területén. Ugyanakkor a most megvalósuló vízummentesség a schengeni térségben meglévő felelősségünket is növeli, és felértékeli szerepünket az Európai Unió külső határainak biztosításában."

A beutazási engedély kötelezettségének eltörlése az uniós tagállamokon kívül a schengeni zónához tartozó Izlandra, Norvégiára és Svájcra is vonatkozik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!