Találgatják az ámokfutó őrnagy indítékait

Vágólapra másolva!
Pszichés problémák vagy radikális iszlamista meggyőződés is állhatott a texasi katonai bázison történ, 13 halálos áldozatot követelő lövöldözés hátterében. Az arab származású, pszichiáterként őrnagy nem akart Afganisztánba menni, miközben állítólag zaklattáka  vallása miatt. Barack Obama elnök szerint nem szabad elhamarkodottan ítélni, meg kell várni a nyomozás eredményét.
Vágólapra másolva!

Afganisztáni bevetésre vezényelték volna azt az arab származású amerikai katonát, aki 13 embert megölt, 31-et megsebesített csütörtökön a texasi Fort Hood katonai bázison. A pszichiáterként dolgozó, 39 éves Nidal Malik Hassan őrnagy hívő muszlim volt, rokonai és ismerősei szerint teljesen kiborult a bevetés gondolatától, és el akarta hagyni a hadsereget.

Az ámokfutót egy 34 éves rendőrnő, Kimberly Munley négy lövéssel tette ártalmatlanná (a bázison a katonák nem viselhetnek fegyvert, csak a gyakorlatokon). A rendőrnő maga is megsebesült a lövöldözésben. "A kritikus tényező az volt, hogy gyorsan reagált a helyzetre" - mondta a CNN-nek Robert Cone tábornok, a támaszpont parancsnoka. Hassant elfogták, majd kórházba szállították, állapota stabil.

Az őrnagy indítékait egyelőre csak találgatják, de bizonyos jelek arra utalnak, hogy nem egy pszichésen zavarodott ember tettéről lehet szó. Cone tábornok szerint Hassan azt kiáltotta mielőtt tüzet nyitott: "Allah Akbar!", vagyis "Isten hatalmas!", év elején pedig radikális iszlamista honlapokat figyelő nyomozók azonosítottak egy szintén Nidal Hassan nevű bloggert, aki öngyilkos merényletekről szóló híreket kommentált.

Egy iszlamista weboldalon pedig pénteken közzétettek egy négyperces videoüzenetet, amelyben vallásos cselekedetnek minősítették Hassan tettét. "Dzsihád volt és megölt 13 keresztest", ami "félelmet és káoszt okozott az ellenség soraiban". Bár ismerősei szerint Hassan nem volt radikális, rokonai a támadás után a Nwe York Timesnak azt mondták, az utóbbi időben arra panaszkodott, hogy zaklatások érik azért, mert közel-keleti származású és muszlim.

Barack Obama elnök ugyanakkor pénteki, részvétnyilvánító beszédében óvott az elhamarkodott következtetésektől, és azt mondta, Hassan motivációit a nyomozásnak kell feltárnia. Obama ezzel igyekezett elejét venni annak, hogy a muszlimokat hibáztassák az őrnagy tettéért. Több amerikai muszlim szervezet ugyanis amiatt aggódik, hogy újabb támadások célpontjaivá teszik őket a muszlim katona tettei.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!