Robbantottak egy pakisztáni szálloda mellett

Vágólapra másolva!
Robbantottak hétfőn a pakisztáni Ravalpindi városában, a hadsereg főhadiszállása és egy hotel közelében. Legalább harminc ember életét vesztette. A pakisztáni kormány vérdíjat tűzött ki a tálib vezetők fejére.
Vágólapra másolva!

Legalább harmincan meghaltak abban a robbantásban, amelyet hétfőn követtek el a pakisztáni Ravalpindi városának egyik forgalmas főútján - írja a BBC. A robbantás a hadsereg főhadiszállásának közelében történt, a Pearl Continental szálllodától nem messze. A helyi televízió mutatta, amint mentőegységek érkeztek ki a helyszínre. Több mint negyvenen megsérültek, köztük nők és gyerekek is.

A hadsereg főhadiszállása ellen októberben követtek el támadást iszlám szélsőségesek. Akkor tíz fegyveres a támadás után túszokat ejtett. A hadsereg két hete újabb jelentős offenzívát kezdett a tálib lázadók ellen az ország északkeleti részén, és a lázadók ezt rendszeres orvtámadásokkal, merényletekkel bosszulják meg.

A BBC-nek a rendőrség azt mondta: egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát a hotel melletti parkolóban. "Óriási robbanás volt. Láttam, ahogy füst emelkedik föl az egyik épületből" - mondta egy szemtanú a pakisztáni tévének.

Vérdíjat tűztek ki a tálib vezérkar tagjainak fejére

Összesen ötmillió dolláros (közel egymilliárd forintos) vérdíjat tűzött ki hétfőn a pakisztáni kormány a Hakimulla Mehszúd vezetésével működő iszlamista mozgalom főembereinek a fejére. Vérdíjat annak fizetnek ki, aki a - pakisztáni The News című újságban megjelent, és több helyi tv-ben is sugárzott - hirdetmény szerint "élve vagy holtan" elkapja Mehszúdot, illetve a Tehrik-i-Talibán szélsőséges csoport további 18 vezetőjét, vagy "konkrét információval szolgál a hollétükről".

A legnagyobb összeg Mehszúd és két másik magas rangú pakisztáni tálib parancsnok, Váli ur-Rehman és Kari Huszein elfogásáért jár: fejenként átszámítva 600-600 ezer dollár (110 millió forint). A másik 16 körözött ember fejére egyenként 120 ezer és 200 ezer dollár (22 és 37 millió forint) és közötti vérdíjat tűztek ki.

"A betiltott pakisztáni tálib mozgalom terroristái mindennap gyilkos merényleteket követnek el, ártatlan muzulmánok haláláért felelősek" - áll a hirdetményben. Az elmúlt két évben több mint kétezren vesztették életüket Pakisztánban az al-Kaida terrorhálózattal szövetséges muzulmán szélsőségesek merényleteiben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!