Egy hajszállal vezet Basescu a román elnökválasztáson

Vágólapra másolva!
Traian Basescu államfő nyerte a romániai elnökválasztás első fordulóját - jelentette be a román választási iroda. Basescu előnye ellenfelével, Mircea Geoanával szemben nagyon kicsi. A várhatóan nagyon szorosnak ígérkező második fordulóban csak az első forduló, első két helyzettje indulhat.
Vágólapra másolva!

Traian Basescu, jelenleg is hivatalban lévő román államfő nyerte a vasárnapi romániai elnökválasztás első fordulójában. 1,29 százalékkal előzte meg a második helyezett szociáldemokrata Mircea Geoanát, de nem szerezte meg a győzelemhez szükséges többséget.

A román Országos Választási Iroda az összes szavazat feldolgozása után, szerdán délelőtt közzétett eredménye szerint a Demokrata Liberális Párt (PD-L) által támogatott Basescu a szavazatok 32,44 százalékát gyűjtötte össze, második lett Mircea Geoana, a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltje, aki a voksok 31,15 százalékát kapta meg. Ők ketten indulhatnak a decemberi 6-i második fordulóban.

Basescu vasárnap, a választás után azt mondta, jobboldali választási győzelem született. Ezzel arra utalt, hogy ő és a harmadik helyen végzett liberális Crin Antonescu szavazatai együttesen meghaladják az 50 százalékot. Basescu felidézte, hogy öt évvel ezelőtt, a legutóbbi elnökválasztáskor, az akkor még szövetséges demokraták és liberálisok együtt is csak 34 százalékot kaptak.

Mircea Geoana is elégedett volt eredményével. A szociáldemokrata vezér beszédében köszönetet mondott azoknak a szavazóknak, akik nem Basescura voksoltak. Geoana arra buzdította a választókat, hogy "egyesítsék az országot", amely az elmúlt öt évben "megosztottá vált" a politikai botrányok miatt. A PSD vezére az elmúlt öt évben elnöklő Basescut hibáztatta ezért. Geoana elmondta: majdani államfőként, a Klaus Johannis nagyszebeni polgármester miniszterelnöki megbízatását szorgalmazó, ellenzéki pártok koalíciójából akar kormányt alakítani. Geoana abban reménykedik, hogy a többi jelöltre szavazók őt fogja támogatni a második fordulóban.

Az elnökválasztás előtt kirobbant, most is tartó kormányválság során a szociáldemokraták, a liberálisok és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vitába került Basescuval. A pártok Johannist javasolták miniszterelnöknek, de az államfő nem volt hajlandó őt felkérni kormányalakításra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről