Művészek parodizálják Slota magyargyalázó szavait

Vágólapra másolva!
Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke magyarokra tett becsmérlő kijelentéseit figurázta ki három szlovák művész. Kassai kiállításukon megjelenítették a bohócruhás Szent Istvánt, a kócos Göncz Kingát, a papagáj-turult és a magyarok görbe lábú ősét is.
Vágólapra másolva!

Slzovák művészek jelenítették meg azokat a becsmérlő kijelentéseket, amelyeket Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke tett a magyarokra. A parodisztikus művek között ott van a magyarok görbe lábú, mongoloid típusú őse, egy pónival, a Slota által kócos asszonyságnak titulált Göncz Kinga, akit itt boszorkányként ábrázolnak, illetve kisplasztikaként a bohócruhában lovagló Szent István, valamint egy színes papagáj-turul.

"Ezek olyan kijelentések illusztrációi, amelyek rasszisták, és a magyar kisebbségnek vagy a magyar nemzetnek címezték őket" - mondta a Bumm.sk szlovákiai magyar hírportálnak Lenka Kukurová, a kiállítás kurátora.

Kukurová szerint a kiállítás bemutatója Prágában volt, ahol a látogatók hitetlenkedve nézegették a műveket. "Nem akarták elhinni, hogy egy vezető politikus hivatalos kijelentéseiről van szó, folyton azt kérdezgették, nem változtattunk-e rajtuk" - idézte fel a prágai reakciókat.

A 2006-ban alakult Kassa Boys csoport három fiatal művésze - Radovan Cerevka, Tomás Makara és Peter Vrábel - már hosszabb ideje foglakozik politikai témákkal. "Szerintünk nincs rendjén, hogy a szlovák politikusok ilyen radikálisak legyenek, és a 21. században ilyen támadásokat intézzenek egy másik nemzet ellen" - magyarázta Makara, aki nem tart az SNS politikusainak negatív reakcióitól.

A kiállítás február 19-ig lesz látható a kassai Regionális Ifjúsági Központban (Regionálne centrum mládeze). Ebből az alkalomból a központban konferenciát is rendeztek a szlovák-magyar kapcsolatokról, a nacionalizmusról és a rasszizmusról.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!