Eredmény nélkül vitáztak Obama egészségügyi reformjáról

Vágólapra másolva!
Hiába ültetett vitaasztalhoz 40 demokrata és republikánus politikust Barack Obama amerikai elnök, hogy dűlőre jussanak az amerikai egészségügyi reformról. A csütörtöki egyeztetésen egy szemernyit sem közeledtek az álláspontok. Az összes amerikainak alanyi jogon járó egészségügyi ellátás biztosítása Obama egyik legfontosabb kampányígérete volt, de a reform hetekkel ezelőtt elakadt.
Vágólapra másolva!

Eredmények nélkül ért véget csütörtökön a Barack Obama amerikai elnök által kezdeményezett, televízióban is közvetített két párti egyeztetés az amerikai egészségügyi reformról. Az álláspontok nem közeledtek a 40 demokrata és republikánus politikus közötti hosszú és feszült, többször heves szóváltással tarkított vitában, pedig az elnök annak reményében szervezte az egyeztetést, hogy sikerül dűlőre jutni az elakadt törvénnyel.

A felek a BBC szerint még a tárgyalóasztal formájáról is csak nehezed tudtak megegyezni. Az egyeztetés során az elnök hiába próbálta rávenni ellenfeleit, hogy konkrétumokról vitázzanak, azok szinte mindent elleneztek. Szerintük a reform túl nagy szerepet biztosít az állam számára és túl költséges. Azt javasolták, hogy dobják sutba az eddig két változatban meglévő törvénytervezetet és írjanak egy teljesen újat, elutasítva Obama hétfőn bemutatott, újabb ide vágó javaslatait is.

Az egészségügyi reformról - amely Obama egyik legfontosabb kampányígérete volt - már a képviselőház és a szenátus is elfogadott egy-egy törvénytervezetet. Előbbi többe kerülne, és nagyobb szerepet adna az államnak, mint utóbbi. A két tervezetet megpróbálták összedolgozni, de január végén, egy időközi választáson a demokrata párt elveszítette a szenátusban az úgynevezett szupertöbbségét, amivel elúszott a lehetőség, hogy elfogadtassák.

A BBC szerint a Fehér Ház jelezte, ha máshogy nem megy, olyan formában nyújtják be a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi, hogy egyszerű többség is elég legyen az elfogadásához.

Az elakadt tervezet kiterjesztené az egészségbiztosítást a 300 milliós amerikai lakosság teljes egészére. Jelenleg körülbelül 45 millió embernek egyáltalán nincs egészségbiztosítása, így megfelelő ellátáshoz sem jut. A világ leggazdagabb országának számító Egyesült Államok az egyetlen olyan iparosodott fejlett állam, amely nem biztosít egészségügyi ellátást minden állampolgára számára alanyi jogon.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!