Összeállt a szlovákiai magyar pártok választási listája

Vágólapra másolva!
Csáky Pál vezeti a Magyar Koalíció Pártja választási jelöltlistáját, míg a pártból kivált képviselők által alakított Híd listájának élén Bugár Béla áll. Mindkét szlovákiai párt szombaton véglegesítette jelöltjeinek listáját.
Vágólapra másolva!

Csáky Pál vezeti a Magyar Koalíció Pártja (MKP) választási jelöltlistáját - ezt maga a pártelnök jelentette be szombaton Pozsonyban azt követően, hogy az országos tanács a 150 tagú listát jóváhagyta. A lista második helyén Bárdos Gyula, frakcióvezető, míg a harmadikon Berényi József alelnök van. Duray Miklós, a párt stratégiai alelnöke a hatodik helyen áll.

Csáky azzal számol, hogy az MKP a választáson "legalább kilenc százalékot" szerez. Győzni szeretne abban a 16 járásban, ahol jelentős a magyarság részaránya. Az MKP a legutóbbi, 2006-os parlamenti választáson nem egészen 12 százalékos szavazati aránnyal 20 képviselői mandátumot szerzett. A választási listát Bugár Béla akkori pártelnök vezette. Jelenleg azonban csak 15 képviselője van az MKP-nak, mert öten - élen Bugár Bélával - elhagyták a pártot és megalakították a Híd nevű, magát a magyar-szlovák együttélés pártjának minősítő új pártot.

A pártszakadás miatt várható, hogy az MKP a június 12-re kiírt választáson kevesebb mandátumot szerez, mint 2006-ban. Felmérések szerint az MKP és a Híd népszerűsége is nagyjából hat-hat százalék körül mozog. A parlamenti küszöb Szlovákiában öt százalék.

Csáky kijelentette: az MKP erőteljes pozitív kampányt fog folytatni, amelyben nem kíván foglalkozni a Híddal.

Híd jelöltlistája élén Bugár Béla áll, a végleges jelöltlistát ennek a pártnak az országos tanácsa szintén szombaton hagyta jóvá. A második helyet Simon Zsolt volt földművelésügyi miniszter foglalja el. Bugár kiemelte, hogy a párt jelöltlistáján a helyek több mint 30 százaléka a szlovákoké, az első tíz között két szlovák nemzetiségű személy van.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!