Menedéket nyújtott XVI. Benedek egy molesztáló német papnak

Vágólapra másolva!
Még Joseph Ratzingerként szolgálta az egyházat XVI. Benedek, amikor már értesülhetett róla, hogy vannak katolikus papok, akik zaklatják a rájuk bízott gyerekeket. Egy németországi egyházkerület beismerte, a mostani pápa évekkel ezelőtt megengedte, hogy a parókián menedéket kapjon egy pedofil pap.
Vágólapra másolva!

Megerősítette a München-Freising egyházkerület pénteki közleménye az egyik német lap állítását, amely szerint 1980-ban, az egyházkerület bíboros-érsekeként a jelenlegi pápa engedélyezte, hogy menedéket adjanak egy pedofil papnak terápiás célból.

"A parókián kapott helyet H. azért, hogy terápiában részesüljön. És az akkori bíboros érsek, vagyis a mostani pápa, XVI. Benedek benne volt az erről szóló döntésben" - ez áll az egyházkerület közleményében, amely megerősíti a Süddeutsche Zeitung német napilap korábbi állítását. Az újság szerint a H. néven emlegetett pap egy 11 éves fiút kényszerített orális szexre, amikor Essenben szolgált. Az újság azt közölte, hogy a terápiából nem lett semmi, mert H.-t Münchenbe küldték, hogy folytassa papi hivatását.

Az egyházkerület pénteki közleménye szerint nem történt bűnös dolog 1980 februárjától 1982 augusztusáig, amikor is Joseph Alois Ratzinger, vagyis a mai XVI. Benedek a Vatikánba került. A közlemény szerint H. az egyházkerülethez tartozó Grafing városába került, de 1985-ben felmentették, mert hírek terjedtek el pedofil hajlamáról. 1986-ban aztán bíróság elé állították, és 18 hónap felfüggesztett börtönt kapott, amit öt év felfüggesztett börtönre növelt egy másik bíróság később. Az ítéletben kötelezték, hogy vegyen részt terápián.

A közlemény és a Süddeutsche Zeitung szerint H. továbbra is az egyházban maradt, és egy öregek otthonában szolgált 1986 novembere és 1987 októbere között. Aztán 2008 szeptemberéig Garchingban és Bajorországban szolgált. A német újság szerint 2008-ban egyházi elöljárói megtiltották neki, hogy fiatalokkal dolgozzon vagy a közelükbe menjen.

A Süddeutsche Zeitung szerint még ma is pap."H. ismételt alkalmazása, és papi szolgálatai súlyos hibák voltak, ezért minden felelősséget vállalok" - ezt írta a volt egyházkerületi elöljáró, Gerhard Gruber, a München-Freising egyházkerület pénteki közleményében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről