Egy svéd milliomos lopathatta el az auschwitzi feliratot

Vágólapra másolva!
Egy svéd milliomos rendelte el az auschwitzi tábor feliratának ellopását egy lengyel lap szerint. Az újság a vizsgálati fogságban ülő gyanúsított kihallgatására hivatkozik, a millimos szerint a tolvaj csak pénzt akart szerezni a vallomásával.
Vágólapra másolva!

Egy svéd milliomos, Lars-Göran Wahlström áll az egykori auschwitzi náci haláltábor feliratának ellopása mögött, ő rendelte meg a történelmi felirat eltulajdonítását az egyik gyanúsítottól, barátjától, a svéd Anders Högströmtől - jelentette a Rzeczpospolita című lengyel lap csütörtökön. A mértékadó lengyel újság a Lengyelországban vizsgálati fogságban ülő Högström kihallgatási jegyzőkönyveire hivatkozik. A krakkói ügyészség a lap jelentését nem erősítette meg.

Wahlström, aki a Rzeczpospolita szerint a svéd neonáci mozgalom ismert személyisége, januárban az Expressen című stockholmi lapnak úgy nyilatkozott, hogy az Arbeit macht frei (A munka szabaddá tesz) szövegű felirat ellopásához semmi köze, Högström kijelentései a "szabad fantázia" körébe tartoznak, a gyanúsított ezzel pénzre akar szert tenni.

Az Arbeit macht frei feliratot 2009 decemberében lopták el az egykori haláltábor bejárata felől. A rendőrség pár nap alatt elfogta az öt feltételezett tettest, a feliratot három darabba vágva találták meg egy észak-lengyelországi erdőben. A rendőrség akkor azt közölte, a 25 és 39 év közötti férfiak nyereségvágyból lopták el a feliratot. A bíróság végül három férfit ítélt el az ügyben, és a vallomások alapján Anders Högströmöt vádolták azzal, hogy ő adott megbízást a felirat ellopására. Högströmöt Svédország 2010 áprilisában kiadta Lengyelországnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!